Oproep voor subsidieronde biomedisch onderzoek ME/CVS

10 juni 2024
Onderzoek
Nieuws

Op 17 juni start via ZonMw een nieuwe subsidieronde voor biomedisch onderzoek naar ME/CVS. De voorwaarden voor de subsidie zijn inmiddels al gepubliceerd. Daarin staat meer informatie waaraan aanvragen moeten voldoen. Zo kunnen potentiële aanvragers zich tijdig voorbereiden. Op maandag 24 juni 2024 wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd voor potentiële aanvragers.

De volledige oproeptekst is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar via de website van ZonMw. De oproep is bedoeld om biomedische projecten te financieren waarin transdisciplinair onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak, diagnose en/of behandeling van de multisysteemziekte ME/CVS. Vanaf maandag 17 juni 2024 is de subsidieoproep te vinden op de website van ZonMw.

Wat is ME/CVS?

ME/CVS is een niet-aangeboren, chronische en complexe multisysteemziekte. De ziekte gaat gepaard met immunologische, neurologische en cognitieve stoornissen, slaapafwijkingen en een verstoorde functie van het autonome zenuwstelsel. Mensen die ME/CVS hebben, merken duidelijk functionele beperkingen die samengaan met een ernstige vorm van vermoeidheid. Mensen voelen zich vaak totaal uitgeput en bij sommige patiënten is er sprake van pijnklachten. Door de ziekte worden patiënten ernstig in hun dagelijks leven beperkt. Om patiënten beter te kunnen helpen, wordt ingezet om meer onderzoek.

Financiering onderzoek

De tweede subsidieronde is bedoeld om biomedisch onderzoek naar ME/CVS te financieren en is vergelijkbaar met de eerste ronde van het programma. Er is ruimte voor nieuwe voorstellen die zich richten op biomedisch onderzoek naar ME/CVS. Aanvragers die in de eerste subsidieronde zijn afgewezen kunnen ook opnieuw een aanvraag indienen.

In de subsidieronde wordt gewerkt met 2 fases. Aanvragers dienen eerst een projectidee in. De projectideeën worden beoordeeld door de commissie. Hierin zijn leden met een wetenschappelijke, praktijkgerichte en ervaringsdeskundige achtergrond vertegenwoordigd. In deze infographic staat meer over de tien stappen in het subsidieproces van ZonMw.

Consortia en samenwerking

Het projectidee en de daaropvolgende uitgewerkte subsidieaanvraag kan worden ingediend door een hoofdaanvrager die in Nederland is gevestigd. De aanvraag moet afkomstig zijn van een Nederlandse onderzoeksorganisatie in de zin van het EU-staatssteunrecht, een Nederlandse zorginstelling of zorgaanbieder, een publieke organisatie of een belangenbehartigingsorganisatie.

Voor de uitgewerkte subsidieaanvraag geldt dat er een samenwerking moet zijn met tenminste 1 van de 2 consortia die in de eerste ronde van het onderzoeksprogramma ME/CVS zijn gehonoreerd, dit zijn:

Daarnaast stimuleert ZonMw samenwerking met andere partijen en specifiek met ervaringsdeskundigen en internationale onderzoekers. Samenwerkingspartners kunnen ook aanspraak maken op (een deel van de) subsidie.

Voorwaarden en informatie

Het totaal beschikbare subsidiebudget in deze subsidieronde bedraagt € 2.500.000, -. Per project kan maximaal € 500.000, - worden aangevraagd met een maximale looptijd van vier jaar. Het project dient binnen zes maanden na honorering van start te gaan.

Op maandag 24 juni 2024 organiseert ZonMw van 13.30 tot 15.00 uur een informatiebijeenkomst voor potentiële aanvragers. Aanmelden voor de informatiebijeenkomst kan via het aanmeldformulier. Bij vragen kunt u mailen naar mecvs@zonmw.nl. Vanaf maandag 17 juni 2024 is de subsidieoproep te vinden op de website van ZonMw.