Opschaling leefstijlmonitoring na pilotfase blijkt lastig

31 augustus 2018
leefstijlmonitoring-Vilans
eHealth
Nieuws
Door de Hervorming Langdurige Zorg hebben mensen met lage zorgzwaarte geen toegang meer tot het verzorgingshuis, vertelt Maat in het artikel. De vraag bestaat echter nog wel. “De essentie van het verzorgingshuis is dat je een beschutte woonomgeving biedt met de veiligheid van aanwezig personeel dat een oogje in het zeil houdt. In een pilot voor 20 mensen met beginnende dementie bieden we een virtueel verzorgingshuis. In je huis meten sensoren op onder meer voordeur, stoel, koelkast en wc je normale leefpatroon. Bij dit systeem kun je ook gebruik maken van een camera. Voor dat laatste hebben we vanwege de privacy niet gekozen.”

Pilot leefstijlmonitoring succesvol, geen opschaling

Bij afwijkingen van dit leefpatroon geeft de ontvanger een signaal af aan de verpleegkundige of aan de familie. Die kunnen dan bepalen of het nodig is om langs te gaan of contact op te nemen. Maat hierover: “De pilot is succesvol en een opschaling van thuiszorgtechnologie zou voor de hand liggen. Toch lijkt dat niet op korte termijn te lukken. We hebben er last van dat deze technologie de eerste innovatie fase niet door komt.” De redenen: Cordaan is een zorgaanbieder en geen software leverancier. Voor deze technologie is behalve de apparatuur, softwarebeheer en onderhoud, een veilige 4G-verbinding en dataverwerking nodig. Daar wil Maat niet verantwoordelijk voor zijn als zorgaanbieder. “Ik heb er last van dat deze markt nog niet volwassen is. Leveranciers gaan failliet of worden overgenomen door grote, internationale bedrijven. Een vast, stabiel partnerschap is van belang.” Verder worstelt Cordaan met de prijs van technologie, er ontbreekt een goed verdienmodel. “Wij zijn een zorgaanbieder, dus hoe ver ga je met de financiering van technologie? Nu kost het systeem ongeveer 100 euro per maand. Een deel van de mensen kan dit betalen, maar een groot deel ook niet. De verzekeraars stellen dat zij dit niet mogen betalen, maar wie dan wel?”

Positieve maatschappelijke businesscase

Johan van der Leeuw onderstreept bij financiering van thuiszorgtechnologie het belang dat leefstijlmonitoring een positieve maatschappelijke businesscase heeft. Maar omdat de opbrengsten vooral landen bij zorgverzekeraar, gemeente en zorgkantoor, schiet een aanbiedende zorgorganisatie er althans financieel bij in. Het is volgens de senior adviseur van Vilans daarom van belang dat andere stakeholders zoals zorgverzekeraar en gemeente hun steentje bijdragen. “Zorgverzekeraars mogen wél leefstijlmonitoring financieren. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft daar in een brochure financiering van e-health in juni nog uitdrukkelijk op gewezen: namelijk via de aanspraak wijkverpleging en vervolgens onder beloning maat. Er is ook één zorgverzekeraar die hieronder maximaal 3.000 systemen leefstijlmonitoring wil vergoeden, namelijk zorgverzekeraar CZ. Maar: CZ is niet de preferente zorgverzekeraar in Amsterdam, de regio van Cordaan.”

Gemeenten financieren thuiszorgtechnologie

Inmiddels financieren tien gemeenten deze leefstijlmonitoring, meestal tijdelijk: bijvoorbeeld de abonnementskosten van de eerste 3 maanden. Dit gebeurt ter aanmoediging. Van der Leeuw: “De belangrijkste gemeenten die dit doen, zijn Breda en Helmond. Gemeente Breda heeft daarbij samenwerkingsafspraken gemaakt met CZ en dat is voor het eerst. Het is daarom geen toeval dat de meeste systemen voor leefstijlmonitoring in gebruik nu te vinden zijn in het zuiden. Daar is CZ dominant.” Vilans onderzoekt momenteel, in direct overleg met CZ-groep, de gemeenten Breda en Helmond en de zorgorganisaties in deze gemeenten plus Zuidzorg, de effecten van het gebruik van leefstijlmonitoring. Het accent ligt hierbij op de besparingen op de declarabele zorgkosten, omdat dit het belangrijkste perspectief is voor de zorgverzekeraar. Deze moet input opleveren voor een aangescherpte maatschappelijke businesscase. “Met het onderzoek en de maatschappelijke businesscase willen we vervolgens de andere zorgverzekeraars en gemeenten - liefst in gezamenlijkheid - zien over te halen tot financiering van deze belangrijke technologie voor thuiswonende mensen met dementie.” Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en meld u snel aan!