Ouderen zien voordelen zorgdomotica en gebruik nog niet

vr 31 augustus 2018 - 10:25
Doro
Technologie
Nieuws

Bijna alle Europese ouderen (94%) wonen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis. Een duidelijke meerderheid (67%) staat open voor het gebruik van technologische hulpmiddelen die deze zelfstandigheid vergroten en bijdragen aan een veilige woonsituatie. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van van Doro, een Zweedse aanbieder van seniorentelefoons.

Er zit echter een kloof tussen wens en toepassing. Zo maakt momenteel slechts 14 procent van de senioren ook echt gebruik van zorgdomotica, zoals alarmen, apps en valsensoren. Een gebrek aan technologische kennis onder ouderen en beschikbare producten vormen hiervan de oorzaken, aldus de studie onder 5218 respondenten uit Zweden, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië. Van de ondervraagde senioren geeft 17 procent aan zich thuis kwetsbaar te voelen. Ook maken ze zich zorgen over het niet goed genoeg voor zichzelf kunnen zorgen (42%), inbraak (30%), het vergeten van belangrijke dingen (24%) en vallen (22%). Ruim twee derde (71%) van de Europese senioren geeft aan te verwachten dat smart homeoplossingen helpen bij het verminderen van deze zorgen. Van de groep (14%) die al gebruikmaakt van zorgdomotica geeft meer dan de helft (60%) aan dat zij zich veiliger voelen dankzij zorgdomotica.

Kloof tussen vraag, aanbod en kennis

“Ons onderzoek onderstreept dat er vanuit de doelgroep ook vraag naar is, maar dat de kloof tussen vraag, aanbod en kennis nog groot is”, stelt Robert Puskaric, CEO van Doro. “Het is aan onze industrie om meer gebruiksvriendelijke producten te ontwikkelen die hierop inspelen. Daarnaast moeten we ouderen onderwijzen over de voordelen die de - voor hun vaak onbekende - technologische mogelijkheden bieden om de kloof te verkleinen.” Doro komt binnenkort zelf met de virtuele alarmcentrale Response by Doro, die te gebruiken is via de seniorentelefoons die het bedrijf levert. Gebruikers in nood worden met de functionaliteit voortaan met een druk op knop verbonden met de Doro alarmcentrale die dag en nacht beschikbaar is. Deze nieuwe dienst zal te installeren zijn via de My Doro-app. De dienst vereist geen extra abonnement.

Doro komt met zorgdomotica senioren

Doro richtte in februari van dit jaar de divisie SmartCare & Services op, die veiligheidsdiensten biedt voor ouderen en hun omgeving. Op het Mobile World Congress (WMC) in Barcelona diezelfde maand kondigde de Zweedse producent van seniorentelefoons SmartCare By Doro aan. De cloud-gebaseerde zorgoplossing koppelt sensoren die ongewone situaties en ongelukken in huis detecteren met de Doro-cloud. In nood of bij verdachte omstandigheden slaat het systeem automatisch alarm en worden familieleden of hulpverleners uit de gedeelde cloud gewaarschuwd. SmartCare by Doro wordt geleverd met een home gateway unit en slimme sensoren die gekoppeld zijn aan de Doro-cloud ‘My Doro’. Het op-maat-gemaakte systeem gebaseerd op individueel gedrag, detecteert ongevallen real-time en waarschuwt familieleden en hulpverleners. Doro SmartCare heeft een open systeemarchitectuur die de connectie tussen sensoren en apparaten van derden faciliteert.

Meerwaarde voor senioren en omgeving

Uit onderzoek van Vilans bleek december vorig jaar dat zorgdomotica in de vorm van leefstijlmonitoring een duidelijke meerwaarde biedt voor cliënten, hun mantelzorgers en zorgprofessionals. Dat stelde het kennisinstituut in een whitepaper dat inzicht moet bieden in toepassingen en nut van het monitoren van leefpatronen van bijvoorbeeld thuiswonende senioren met dementie. Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe de zorg haar toekomst implementeert? Wilt u deze mede inrichten, er invloed op uitoefenen en/of de relevante innovaties ervaren? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn na registratie gratis maar nu al beperkt beschikbaar! Dus wacht niet en meld u snel aan!