Overeenkomst Philips en Catharina ziekenhuis – Nieuwsoverzicht van 14 september

Voor 's ochtends bij de koffie: overzicht van het nieuws op het gebied van ICT en Health. Wilt u het bericht delen? Gebruik dan de Hashtag #icthealth

Technologieovereenkomst tussen Philips en Catharina Ziekenhuis

Koninklijke Philips N.V. en het Catharina Ziekenhuis hebben vandaag een overeenkomst getekend voor de medische technologie van het nieuwe hart- en vaatcentrum. Dit wordt het grootste hart- en vaatcentrum van Nederland.  Het centrum wordt nu gebouwd en gaat medio 2016 open. Het Catharina Ziekenhuis krijgt toegang tot de nieuwste technologieën voor de beeldgestuurde behandeling van patiënten met hart- en vaatziekten.

U vindt het complete persbericht hier.

’s nachts op Social Media? Pas op voor uw psychische gesteldheid!

 Het is op zich niet verrassend dat het niet goed is voor je gezondheid om weinig te slapen. Maar uit onderzoek van de Universiteit van Glasgow onder 467 tieners blijkt dat 24 uur per dag beschikbaar zijn op Social Media een indicatie kan zijn van latere psychische problemen, zoals depressies en angststoornissen. 

De kiem voor deze psychische problemen wordt namelijk vaak tijdens de (late) pubertijd gelegd. Er is nog meer onderzoek nodig, maar er is in ieder geval een link tussen welbevinden en Social Media. De vraag is natuurlijk of het juist pubers zijn die aanleg hebben voor deze psychische klachten die problematisch Social Media gebruik vertonen, of dat Social Media gebruik ze aanwakkert of versterkt.

Als u geen tiener bent, kunt u weer opgelucht ademhalen, maar het blijft natuurlijk het beste om te zorgen voor voldoende nachtrust. Meer weten? Lees dan het artikel.

Hackers lezen wat u typt via de bewegingen van uw Smartwatch

Onderzoekers van de Universiteit van Illinois zijn er in geslaagd om te raden wat een drager van een Smartwatch intypte. Zij deden dat door de data van de bewegingssensoren te interpreteren.

Hierdoor is het mogelijk om een App te maken die, vermomd als stappenteller, data steelt. Het belangrijkste advies blijft dan ook om goed te bekijken welke App u waar vandaan haalt. Als Apps niet in de Apple of Android store worden aangeboden, is dat al reden voor scepsis. Het werkt eigenlijk hetzelfde als met andere online zaken: het gaat erom dat u de maker kent en vertrouwt.

Het hele bericht leest u op de site van de Universiteit van Illinois

Verlamde man kan zelf zijn benen bewegen dankzij exoskelet

 De Universiteit van Californië, Los Angeles heeft bekend gemaakt dat een verlamde man zelf zijn benen weer kon bewegen met hulp van een ‘robotic exoskelet’. Behalve het exoskelet gebruikten de onderzoekers ook een niet-invasieve techniek voor spinale stimulatie.  

Mark Pollock raakte bij een val uit een raam blind en vanaf zijn middel verlamd. Hij is nu de eerste man die tijdens een vijfdaagse training stappen heeft gezet dankzij het exo-skelet en de stimulatie. Het bijzondere is dat hij niet slechts gedragen wordt door het skelet, maar daadwerkelijk zijn spieren beweegt.

 U vindt het hele artikel op de site van de UCLA.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
In het St. Antonius Ziekenhuis is ‘s werelds meest innovatieve defibrillator in een patiënt geplaatst.
Primeur met mini-defibrillator als erkende behandeloptie
Bernhoven patiëntenportaal
Bernhoven lanceert nieuw patiëntenportaal
hersenimplantaten
Neuralink mag hersenimplantaten op mensen testen
Tijdens het Art Electronica Festival in Oostenrijk heeft de Nederlandse fashion-techontwerper Anouk Wipprecht een bijzondere 3D-geprinte jurk gepresenteerd.
3D-geprinte jurk toont cognitieve belasting van hersenen
Volg jij ons al?