Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
19 maart 2018
Artikel delen

Overheid stopt 3 miljoen euro in PGO voor elke Nederlander

Het ministerie van VWS subsidieert de ontwikkeling van een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) door een samenwerkingsverband van patiënten, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en Nictiz. Het doel is om elke Nederlander online toegang te bieden tot zijn of haar medische gegevens. Momenteel loopt een praktijkproef die deze zomer afgerond moet worden. Dat stelt minister Bruno Bruins (Medische zorg en Sport) in een gesprek met de Volkskrant.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

In 2011 werd de komst van een landelijk EPD door de politiek om privacyredenen afgewezen. Elke Nederlander dient, al dan niet met hulp vanuit de zorg, daarom zelf te kiezen voor een PGO en te bepalen welke gegevens hier in komen en welke zorgverlener waar toegang tot heeft. Er zijn al diverse toepassingen, waaronder mobiele apps, van onder meer zorgverzekeraars en andere partijen.

PGO volgend jaar beschikbaar

De PGO waar onder meer Nictiz nu aan werkt, moet na de praktijkproef volgend jaar voor iedereen die dit wil beschikbaar komen, aldus de VolkskrantDe beveiliging ervan zal volgens Patiëntenfederatie Nederland beter zijn dan via DigiD, het beveiligde digitale communicatiesysteem van de overheid.

Verder moet iedereen er mee overweg kunnen – ook laaggeletterden – en moet privacy niet botsen met de toegankelijkheid van benodigde gegevens. De Federatie hoopt dat de PGO’s ook het gebruik van e-health toepassingen zullen stimuleren en verbreden. De Autoriteit Persoonsgegevens, dat toezicht houdt op naleving van privacy-regulering, stelt desgevraagd het initiatief te kennen en met belangstelling te volgen.

Initiatieven voor informatie-uitwisseling

Diverse programma’s, waaronder MedMij, Registratie aan de bron, VIPP en Medicatieproces, werken op basis van gestandaardiseerde processen en bouwstenen al langer aan verbeterde toegang tot medische gegevens. Veel van deze initiatieven komen (mede) voort uit het Informatieberaad Zorg. Hierin werken branche- en koepelorganisaties uit de zorgsector samen met VWS aan verbetering van de zorg door het faciliteren van onder meer goede informatie-uitwisseling.

Verder bestaat er al het Landelijk Schakelpunt, een platform dat (regionale) uitwisseling van zorggegevens faciliteert voor aangesloten zorgverleners. Vrijwel alle apotheken en ziekenhuizen en 80 procent van de 5.000 huisartsenpraktijken op aangesloten.

Afwijzen landelijk EPD

De diverse initiatieven volgden op het afwijzen door de Eerste Kamer in 2011 van een landelijk EPD (elektronisch patiëntendossier), nadat achtereenvolgende kabinetten 300 miljoen euro in de ontwikkeling van dit platform hadden gestopt. Volgens de senatoren was de privacy van medische gegevens onvoldoende gewaarborgd. Deze privacy wordt nu beschermd door wetten zoals de AVG (vanaf 25 mei 2018) en de vernieuwde Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens (2017, met extra regulering vanaf 2020).

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen