Search
Close this search box.
Search

Overheid stopt 3 miljoen euro in PGO voor elke Nederlander

Het ministerie van VWS subsidieert de ontwikkeling van een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) door een samenwerkingsverband van patiënten, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en Nictiz. Het doel is om elke Nederlander online toegang te bieden tot zijn of haar medische gegevens. Momenteel loopt een praktijkproef die deze zomer afgerond moet worden. Dat stelt minister Bruno Bruins (Medische zorg en Sport) in een gesprek met de Volkskrant.

In 2011 werd de komst van een landelijk EPD door de politiek om privacyredenen afgewezen. Elke Nederlander dient, al dan niet met hulp vanuit de zorg, daarom zelf te kiezen voor een PGO en te bepalen welke gegevens hier in komen en welke zorgverlener waar toegang tot heeft. Er zijn al diverse toepassingen, waaronder mobiele apps, van onder meer zorgverzekeraars en andere partijen.

PGO volgend jaar beschikbaar

De PGO waar onder meer Nictiz nu aan werkt, moet na de praktijkproef volgend jaar voor iedereen die dit wil beschikbaar komen, aldus de VolkskrantDe beveiliging ervan zal volgens Patiëntenfederatie Nederland beter zijn dan via DigiD, het beveiligde digitale communicatiesysteem van de overheid.

Verder moet iedereen er mee overweg kunnen – ook laaggeletterden – en moet privacy niet botsen met de toegankelijkheid van benodigde gegevens. De Federatie hoopt dat de PGO’s ook het gebruik van e-health toepassingen zullen stimuleren en verbreden. De Autoriteit Persoonsgegevens, dat toezicht houdt op naleving van privacy-regulering, stelt desgevraagd het initiatief te kennen en met belangstelling te volgen.

Initiatieven voor informatie-uitwisseling

Diverse programma’s, waaronder MedMij, Registratie aan de bron, VIPP en Medicatieproces, werken op basis van gestandaardiseerde processen en bouwstenen al langer aan verbeterde toegang tot medische gegevens. Veel van deze initiatieven komen (mede) voort uit het Informatieberaad Zorg. Hierin werken branche- en koepelorganisaties uit de zorgsector samen met VWS aan verbetering van de zorg door het faciliteren van onder meer goede informatie-uitwisseling.

Verder bestaat er al het Landelijk Schakelpunt, een platform dat (regionale) uitwisseling van zorggegevens faciliteert voor aangesloten zorgverleners. Vrijwel alle apotheken en ziekenhuizen en 80 procent van de 5.000 huisartsenpraktijken op aangesloten.

Afwijzen landelijk EPD

De diverse initiatieven volgden op het afwijzen door de Eerste Kamer in 2011 van een landelijk EPD (elektronisch patiëntendossier), nadat achtereenvolgende kabinetten 300 miljoen euro in de ontwikkeling van dit platform hadden gestopt. Volgens de senatoren was de privacy van medische gegevens onvoldoende gewaarborgd. Deze privacy wordt nu beschermd door wetten zoals de AVG (vanaf 25 mei 2018) en de vernieuwde Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens (2017, met extra regulering vanaf 2020).

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
Volg jij ons al?