Pampers komt met slimme luiers

22 juli 2019
Lumi
Technologie
Nieuws

Het systeem van Lumi is volgens Pampers zo ontworpen dat de data afkomstig uit zijn slimme luiers het leven van ouders gemakkelijker moet maken. De luiers zendt niet alleen een notificatie wanneer de luier nat is, maar ook wordt de slaap van kinderen gemonitord via sensoren. Echter, de slimme luier zegt niet wanneer een luier vol is.

De luiers wordt geleverd met een  Circle 2 security camera van Logitech, die dienst doet als babymonitor. Tevens kan de camera de temperatuur en de luchtvochtigheid van de kamer meten. De bijgeleverde app belooft ouders op de hoogte te houden van de ontwikkeling van hun pasgeborene. Zo kan informatie worden ontvangen over bijvoorbeeld groeistadia en gezondheid.

Pampers is voornemens de Lumi-serie deze herfst op de markt te brengen. Prijzen zijn nog onbekend, maar volgens Pampers zullen deze niet veel verschillen van de bestaande line-up.

Concurrent Huggies

Concurrent Huggies lanceerde enkele maanden geleden zijn slimme luier in Zuid-Korea. Deze luier verstuurt notificaties wanneer de luier is vol-geplast of -gepoept. Huggies ontwikkelde overigens al in 2013 een slim systeem om volle luiers te herkennen.

De Huggies Nappy Notifier werd in 2013 geproduceerd als een testproduct inclusief app. Het testproduct bestond uit een eenvoudige vochtdetector in de luier en een bluetooth zender die een signaal zond naar de telefoon van de ouders.

Slimme luiers in incontinentiezorg

Slimmer luiers worden ook ingezet bij incontinentiezorg. Zo maakt Stichting Philadelphia Zorg al sinds vorig jaar gebruik van slimme luiers van de Deense fabrikant van incontinentiematerialen Abena. De Abena Nova luier bevat draadloze technologie zoals met internet verbonden sensors om het vochtniveau nauwkeurig te meten.

Zorgorganisatie Evean won begin dit jaar de challenge ‘Verpleeghuizen van de Toekomst’ met de implementatie van Abena Nova. In totaal namen 12 bewoners deel aan de proef met het nieuwe incontinentiemateriaal bij Evean Oostergouw. Gedurende de proefperiode nam het aantal gevallen van natte bedden met 76% af. Tegelijkertijd leidde het tot een aanzienlijke verlaging van de werkdruk. Het gemiddelde aantal verschoningen ging omlaag van 3,5 naar 2,4 per bewoner per dag; een afname van 30%.