Search
Close this search box.
Search

Pan-Europese hackathon tegen corona

Een pan-Europese online hackathon op 24, 25 en 26 april moet digitale toepassingen en innovaties opleveren om de COVID-19 pandemie aan te pakken. Innovators, stichtingen, startups, universiteiten, het maatschappelijk middenveld en investeerders zullen samen oplossingen ontwikkelen, ook die voor digitale gezondheid, om uitdagingen op het gebied van coronavirus te overwinnen. Op 1 mei wordt de beste oplossing bekend gemaakt.

De hackathon wordt geleid door de European Innovation Council en is gelanceerd door de Europese Commissie. De focus ligt op problemen waarvoor kortetermijnoplossingen met betrekking tot de coronaviruscrisis nodig zijn. Het online brainstormevenement omvat gebieden als: gezondheid en leven, bedrijfscontinuïteit, werken op afstand en onderwijs, sociale en politieke cohesie, digitale financiën. Daarnaast is er een open sectie voor andere uitdagingen.

In Nederland heeft VWS onlangs een appathon gehouden om een corona-app te te ontwikkelen ter ondersteuning van contactonderzoek door de GGD. Hier is nog geen bruikbare app uit naar voren gekomen. De opgedane ervaringen worden wel gebruikt om uiterlijk 19 mei alsnog een corona-app te lanceren.

Hackathon behandelt reeks initiatieven

De categorie ‘gezondheid en leven’ behandelt een reeks gezondheidsinitiatieven, waaronder hardware, ondersteuning van eerstelijns gezondheidswerkers, schaalbare telegeneeskunde, contactonderzoek en -tracing en strategieën om de pandemie in te perken. De innovators gaan ook op zoek naar oplossingen voor het verbeteren van real-time communicatie in de zorg, bescherming van geïsoleerde en risicogroepen, bestrijding van cybercriminaliteit.

Op het gebied van informatie- en communicatietechnologieën in de gezondheidszorg richt #EUvsVIRUS zich op onderwerpen als:

• overdracht van behandelprotocollen in realtime tussen EU-ziekenhuizen.
• medische hulp op afstand en preventieve geneeskunde via apps of consultaties op afstand.
• contact op afstand van burgers met medisch personeel.
• platforms voor de beschikbaarheid van noodzakelijke geneesmiddelen en hun verzending op afstand.
• tools voor het voorspellen en stoppen van de verspreiding van ziekten – zoals instrumenten om te anticiperen op de ontwikkeling van infecties.
• constante monitoring om gegevens te verzamelen over het gedrag en de gewoonten van de bevolking om preventieve maatregelen te nemen om het risico op een nieuwe noodsituatie te verminderen.
• apps voor het publiek om zichzelf te informeren over het coronavirus en om symptomen te melden.
• cyberbeveiligingsoplossingen om ziekenhuizen, onderzoekscentra, particuliere bedrijven en personen die op dit moment bijzonder kwetsbaar zijn voor cyberdreigingen te beschermen.

Iedereen uitgenodigd voor deelname

Iedereen kan meedoen aan de hackathon. Deelname moet vóór 24 april geregistreerd worden op de website euvsvirus.org. Partijen kunnen bijdragen als:

Probleemoplosser (team of individu): ontwikkelaars, ontwerpers, creatieve geesten en alle probleemoplossers met expertise op het gebied van gezondheid, zaken, sociale en politieke cohesie, onderwijs, digitale financiën en andere gebieden.
Mentor of teamcoördinator: experts op het gebied van gezondheid, bedrijfsleven, sociale en politieke cohesie, onderwijs, digitale financiën, etc. die de probleemoplossers ondersteunen met hun innerlijke blik en ervaring; teamcoördinatoren die de teams organiseren en coördineren tijdens de hackathon.
Partner (bedrijfsleven, universiteit, middenveldorganisatie, overheid, mkb, startup, accelerator): andere actoren die hun bijdrage willen leveren aan de hackathon.

Alle 27 EU-lidstaten nemen deel, evenals Noorwegen, Israël, Zwitserland, Turkije, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk.

De winnende oplossingen worden uitgenodigd voor het lidmaatschap van een European Innovation Council Platform dat verbindingen met eindgebruikers (zoals ziekenhuizen) moet vergemakkelijken en toegang zal bieden aan investeerders, stichtingen en andere financieringsmogelijkheden van de hele Europese Commissie. De prijsuitreiking, live gestreamd op de #EUvsVirus-website, is gepland op 1 mei.

Samenkomen in tijd van crisis

“Deze pan-Europese hackathon is een voorbeeld van hoe Europa samen kan komen in tijden van crisis. Het is inspirerend om getuige te zijn van deze solidariteitsvertoon door onze gemeenschap van innovators. Onze meest getalenteerde geesten zullen hun best doen om oplossingen te vinden voor coronavirus en onze Dit is Europese innovatie in actie”, zegt Mariya Gabriel, Europees commissaris voor innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugd.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Volg jij ons al?