Search
Close this search box.
Search

‘Patiënt meer betrekken bij innovatie medicatie’

Onlangs is in Nederland de eerste opleiding voor patiëntenvertegenwoordigers van start gegaan. Het doel van de opleiding is om patiëntenvertegenwoordigers op te leiden tot volwaardig gesprekspartner die kunnen deelnemen aan onderzoek naar en de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen.

Op 17 september 2019 vond bij PGOsupport de aftrap van het eerste cohort van de EUPATI NL-opleiding plaats. Tijdens een bijeenkomst met alle belanghebbenden, spraken Erik Gerritsen (Secretaris-Generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Matthew May (programmacoördinator van EUPATI Europa) de studenten toe in een videoboodschap.

‘Uniek in Nederland’

De EUPATI NL-opleiding stelt de eerste opleiding in Nederland te zijn die werk maakt van het opleiden van patiëntenvertegenwoordigers in het geneesmiddelenveld. EUPATI staat voor European Patients Academy on Therapeutic Innovation.

De Nederlandse opleiding lijkt op zijn Europese broer, maar de inhoud is vertaald naar de Nederlandse situatie. 5 werkgroepen met experts uit de hoek van patiëntenvertegenwoordigers en overheid, farmaceutische industrie en academische wereld staan garant voor een hoogwaardig en up-to-date curriculum. Met deze opleiding verwacht EUPATI NL tegemoet te komen aan de alsmaar toenemende vraag naar goed toegeruste patiëntenvertegenwoordigers.

Ontwikkeling van EUPATI NL

In totaal zijn 18 studenten geselecteerd voor de opleiding. Op 17 september 2019 kwamen de studenten voor het eerst samen. Ook de leden van de werkgroepen en de EUPATI NL-stuurgroep waarin daarbij aanwezig. Onder leiding van PGOsupport geeft deze stuurgroep richting aan de ontwikkeling van EUPATI NL.

De volgende partijen zijn daarin actief betrokken: EUPATI fellows, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF), Health Holland, HollandBIO, Bijwerkingencentrum Lareb, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Patiëntenfederatie Nederland, de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), ZonMw en Zorginstituut Nederland.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?