Search
Close this search box.
Search

Patiënt OLVG krijgt inzage in radiologiebeelden

Sinds 15 maart hebben patiënten met een MijnOLVG-account toegang tot de beelden die horen bij een radiologieverslag. Daarmee is OLVG een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die deze functie aanbiedt. Voorheen konden patiënten namelijk alleen het verslag van een radiologie-onderzoek bekijken in MijnOLVG. Wilden ze de beelden zien die tijdens het onderzoek werden gemaakt, dan moesten ze de radiologiebeelden opvragen via het Patiënten Servicepunt.

Het toevoegen van deze functionaliteit is volgens innovatiearts Iris Wentholt een mooie ontwikkeling voor patiënten. ”Zij krijgen hiermee op een gemakkelijke manier meer inzicht in het eigen dossier. Ook oudere verslagen, van onderzoeken die vóór 15 maart zijn uitgevoerd, hebben sinds 15 maart een link naar de radiologiebeelden.”

Radiologiebeelden direct zichtbaar

De radiologiebeelden die de patiënt nu kan bekijken in MijnOLVG staan niet op zichzelf. Deze horen bij een verslag en een conclusie van de radioloog. Zodra het verslag via MijnOLVG is vrijgegeven door de zorgverlener, kunnen de beelden bekeken worden.

Standaard gebeurt dit zeven dagen na het afronden van de verslaglegging. De uitkomsten van het onderzoek worden tijdens een vervolgafspraak besproken en bij die gelegenheid kan de patiënt vragen stellen. Die werkwijze blijft dus onveranderd.

Of zij hun onderzoeksresultaten via MijnOLVG willen bekijken, is aan de patiënt. Zij die het niet prettig vinden om de resultaten al te zien voordat ze hun zorgverlener spreken, kunnen de weergave hiervan op ‘onzichtbaar’ zetten via de instellingen in MijnOLVG. Ook is het mogelijk alleen de meldingen over eventuele nieuwe uitslagen stop te zetten.

Beelden opslaan en delen

De radiologiebeelden downloaden en opslaan voor het eigen archief, is ook een mogelijkheid die patiënten wordt geboden. De nieuwe functie is niet bedoeld voor de uitwisseling met andere zorgverleners en ziekenhuizen. Daarvoor gebruikt OLVG speciale uitwisselingssystemen. Daarover is meer te lezen op de pagina ‘medische gegevens delen met zorgverleners’ van OLVG.

Het online delen van medische informatie raakt steeds meer in zwang. Bijvoorbeeld het delen van informatie tussen huisarts en patiënt maar ook ziekenhuizen. Maar liefst ruim driekwart van de huisartsenpraktijken was in 2020 gestart met online inzage voor patiënten in het medisch dossier. Sinds juli 2020 zijn huisartsen wettelijk verplicht om patiënten elektronische inzage in hun medische gegevens aan te bieden. 

ROS WEB

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?