Patiëntenorganisaties overhandigen kennisagenda

11 oktober 2019
wheelchair-749985_1280
Databeschikbaarheid
Nieuws

In het kader van het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat het maatschappelijk thema gezondheid en zorg aangewezen als een van de vier mondiale uitdagingen voor de komende jaren.

Voor dit thema zijn vijf missies opgesteld. In deze missies gaan de economische kansen hand in hand met de gewenste en noodzakelijke maatschappelijke veranderingen. Goede maatschappelijk inbedding van technologische innovaties is daarbij bepalend voor succes. De burger als coalitiepartner in het innovatiebeleid gezondheid en zorg mag dus niet ontbreken.

Kennisbehoefte vervullen

ZonMw gaf opdracht tot het ontwikkelen van de kennisagenda ‘Onderzoek voor en door de patiënt’. De totstandkoming van de kennisagenda is gerealiseerd in een samenwerking tussen Patiëntenfederatie Nederland, MIND, PGO-Support, Stichting hersenletsel.nl, Stichting Mijn Data Onze Gezondheid en individuele patiënt/cliënt-experts op het gebied van Patient Public Involvement (PPI).

Hierin zijn de belangrijkste thema’s geïdentificeerd waar kennisbehoefte aan is volgens verschillende patiënten en patiëntenorganisaties met ook het advies om patiëntgedreven onderzoek mogelijk te maken en innovaties van patiënten te stimuleren.

“De nieuwe kennisagenda biedt Health Holland en ZonMw de handvatten om een samenhangend programma rondom Zelfonderzoek voor Positieve Gezondheid op te zetten, waarin de diversiteit en betekenis van onderzoek voor en door patiënten voor kwaliteit van leven wordt blootgelegd en aangejaagd”, zegt Van Meeteren, directeur Topsector Life Sciences & Health (Health Holland).

Geld voor gezond ouder worden

In april van dit jaar stelde ZonMw en Health Holland nog geld beschikbaar om uitdagingen op het gebied van veroudering aan te pakken. Een multidisciplinair team van verouderingsexperts ontving ruim 8,5 miljoen euro voor grootschalig onderzoek naar factoren en oplossingen die bijdragen aan gezond ouder worden en meer vitaliteit.

Het team wil oplossingen ontwikkelen om functionele achteruitgang bij ouderen eerder te herkennen, af te remmen en te herstellen om zo meer gezonde jaren te hebben. Het onderzoek start in september 2019. Er doen 9 onderzoeksinstituten en 8 private partijen mee.