Search
Close this search box.
Search

Patiëntgegevens Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis gestolen

Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis maakt bekend dat afgelopen december een onbeveiligde externe harde schijf is gestolen met gegevens van patiënten. De schijf is - met andere persoonlijke eigendommen - uit de kofferbak van de auto van een onderzoeker gestolen.

Het ziekenhuis meldt dat er geen enkele aanleiding om te denken dat de diefstal gericht was op de onderzoeksgegevens. Tot op heden is de gestolen schijf niet teruggevonden. De kans dat dit alsnog gebeurt lijkt uitermate klein. De diefstal is pas recent aan het Antoni van Leeuwenhoek gemeld.

Het informatiebeveiligingsbeleid van het ziekenhuis geeft aan dat medewerkers geen patiëntengegevens op onbeveiligde informatiedragers mogen meenemen. Het gaat in dit geval om gegevens van 781 patiënten die deelnemen of -namen aan wetenschappelijk onderzoek. Van hen zijn 199 patiënten in leven. Zij zijn vandaag allemaal persoonlijk geïnformeerd.

Gecodeerde informatie

De externe harde schijf bevatte kopieën van bestanden van het Antoni van Leeuwenhoek. Het gaat om gecodeerde informatie die te maken had met deelname van patiënten aan wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast staat er ook een aantal bestanden op van rapportages waarin de voortgang van de experimentele behandeling van patiënten wordt beschreven. In deze laatste bestanden staan persoonlijke gegevens zoals naam, geboortedatum, het type tumor en de voortgang van de experimentele behandeling. De onderzoeker heeft gehandeld in strijd met de regels.

Het feit dat de externe harde schijf is ontvreemd, heeft geen invloed op de behandeling die patiënten in het Antoni van Leeuwenhoek ondergaan of hebben ondergaan. De kwaliteit van de behandeling is dus op geen enkele manier beïnvloed. Ook lopend wetenschappelijk onderzoek kan zonder consequenties doorgaan.

Ondernomen acties

Het Antoni van Leeuwenhoek heeft de volgende acties ondernomen:

  • Vandaag zijn de betrokken patiënten persoonlijk geïnformeerd, door hun behandelend arts. Het Antoni van Leeuwenhoek biedt patiënten zijn oprechte excuses aan. Er is een informatienummer geopend waarnaar patiënten met vragen kunnen bellen. Zo nodig kunnen zij een beroep doen op onze maatschappelijk werkers.
  • De vermissing  van de externe harde schijf is gemeld bij de politie, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ).
  • Er heeft een analyse plaatsgevonden van de bestanden die op de ontvreemde  schijf stonden.
  • Er worden diverse informatiebijeenkomsten voor patiënten georganiseerd.
  • Het bestaande informatiebeveiligingsbeleid is opnieuw onder de aandacht van medewerkers gebracht, evenals de noodzaak van het direct melden van informatiebeveiligingsincidenten.
  • De betrokken medewerker is ter verantwoording geroepen en er zijn passende maatregelen genomen.
admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?