Search
Close this search box.
Search

Zorgpersoneel met rugklachten test exoskelet

Bij zorgcentrum Hoogstaete, onderdeel van Zuyderland zorggroep, wordt momenteel een exoskelet getest. Niet door patiënten, maar medewerkers met lage rugklachten. Het exoskelet helpt deze medewerkers bij het tillen, bukken en vervoeren van patiënten. De eerste ervaringen zijn positief.

Rugklachten is een veel voorkomend probleem bij zorgpersoneel. Ze moeten vaak bukken, (zwaar) tillen en patiënten verplaatsen of in- en uit bed helpen. Zuyderland Care is op zoek gegaan naar een mogelijke oplossing, of hulpmiddel, om medewerkers gezond aan het werk te kunnen houden. Een van de opties die daarbij overwogen wordt is het gebruik van een exoskelet.

Het Laevo exoskelet dat nu is aangeschaft door de zorginstelling wordt dit jaar uitgebreid getest. Medewerkers met lage rugklachten kunnen het exoskelet telkens een aantal weken gebruiken bij het uitvoeren van de dagelijkse werkzaamheden.

Gezonder werken met een exoskelet

Doel van de test is om te onderzoeken of, en zo ja in welke mate, een exoskelet bijdraagt aan het fit en gezond houden van werknemers. Daarbij wordt ook gekeken of prettig is in het gebruik en of het comfortabel zit.

“De eerste ervaring is positief. Ik merk dat de fysieke belasting in de rug inderdaad minder wordt”, zegt verzorgende Ilona Smeets, die het exoskelet test. “Het is wel even wennen. Ik voel best wel wat druk tegen de benen. Maar ik voel ook dat het wel helpt bij het vele bukken, tillen en bijvoorbeeld het duwen van een zware rolstoel.”

Ervaring opdoen met innovaties

“Zuyderland Care is voortdurend op zoek naar innovaties die medewerkers ondersteunen bij het verlenen van goede zorg”, aldus Charlotte Gijzen, projectleider care van Zuyderland. De pilot wordt samen met zorginstelling Sevagram uitgevoerd waar een vergelijkbaar exoskelet in gebruik genomen is. Door samen te werken willen beide instellingen op een zo breed mogelijke schaal ervaring opdoen.

De ontwikkeling van exoskeletten, ook wel robotpak genoemd, is de afgelopen jaren al vaker besproken. Doorgaans betreft het pakken die gemaakt worden om patiënten met een dwarslaesie, rugklachten of andere aandoeningen die zelfstandig lopen bemoeilijken of onmogelijk maken.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Volg jij ons al?