Persoonlijke apps helpen vrouwen bij behandeling borstkanker

30 mei 2016
Nieuws

Persoonlijke gesprekken in combinatie met een online ondersteuningsprogramma via interactieve mobiele apps helpt vrouwen met borstkanker bij de ondersteuning van hun behandelproces. Tot die conclusie komen wetenschappers van medische faculteit van de Universiteit van Göteborg.

De app genaamd Care Expert is uniek ontwikkeld voor vrouwen die actief worden behandeld voor borstkanker en geeft inzicht in de ontwikkeling van hun ziekteproces en biedt tevens support door medische specialisten. Een evaluatie van de app toonde aan dat vrouwen die Care Expert gebruikten tijdens hun ziekteproces ook daadwerkelijk steun hebben ervaren.

‘Person-centered care’

Volgens de onderzoekers heeft dit vooral te maken met de ‘person-centered care’ benadering waarbij de focus op de persoon komt te liggen in plaats van alleen op de diagnose. Daarnaast integreert de app tevens het perspectief van de ondersteunende zorgverleners. Ondersteuning via alleen een online programma bleek in praktijk niet toereikend voor de meeste vrouwen. In totaal werden 226 vrouwen onderzocht.