Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Petra van Holst (ZN): ‘Vraag je altijd af waarom technologie nodig is’

Technologie is mooi, maar geen doel op zich. Petra van Holst, algemeen directeur van brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland beaamt dit standpunt van meerdere zorgverzekeraars in voorgaande edities van ICT&health magazine.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

ZN heeft als brancheorganisatie een duidelijke rol: het agenderen van gezamenlijke belangen van zorgverzekeraars onderling, het faciliteren van de uitwisseling van kennis en het uitdragen van gezamenlijke belangen richting andere stakeholders in de zorg – zoals de overheid, zorginstellingen en -professionals en patiënten. Van Holst vindt het daarbij vooral belangrijk om tot hetzelfde beeld te komen van waar stakeholders in de zorg naartoe willen. reden om met mensen van binnen ZN, van leden en van andere partijen in de zorg te gaan bouwen aan een visie waarin iedereen zich kan vinden.

Dat werd het in 2017 gepresenteerde Ambitie 2025, waarbij allereerst teruggegaan werd naar de basis. Van Holst: “Als je niet weet wat je bindt, kun je ook nooit samen tot mooie dingen komen. Je moet eerst bedenken waar je samen voor staan en vandaan komt, voordat je kijkt waar je samen heen gaat. Ambitie 2025 is daaruit voortgekomen als leidraad. Waar komen we vandaan, wat willen we. Je moet een aantal collectieve standpunten hebben om je verhaal sterker te maken.”

Kleuring geeft diversiteit

Er is, benadrukt Van Holst, een aantal zaken die zorgverzekeraars vooral zelf moeten doen. De ‘kleuring’ noemt ze dat, van waaruit men de klanten bedient. Dat geeft diversiteit, dat leidt tot experimenteren waarmee je uiteindelijk tot een verbetering van de zorg komt. “Daarnaast zijn er overkoepelende zaken. Die moet je samen oppakken.”

Een mooi voorbeeld noemt Van Holst het werken aan de onderliggende ICT-infrastructuur voor de zorgsector, waarbij VNO-NCW samen met een reeks partijen tot het Manifest ‘Samen Vooruit’ gekomen is (zie ook ICT&health editie nr. 2, interview met VNO-NCW-secretaris Anthony Stigter; ICT&health editie nr. 3, interview met directeur KPN Health Kees Donkervoort). “Dan laat je zien dat je het samen belangrijk vindt om tot open standaarden te komen. Zodat zorgaanbieders ongeacht het systeem goed gegevens uit kunnen wisselen en kunnen communiceren.”

Kansen voor verbetering zorg

Van Holst denkt dat ons zorgstelsel nog veel kansen biedt om de zorg beter te maken. “We moeten echter ook scherp met elkaar hebben waar nog zaken aangepast moeten worden om innovatie echt tot stand te laten komen. Onze opdracht als ZN is om aan te geven bij VWS, NZa of welke stakeholder dan ook, waar we nog belemmeringen zien die voortgang voor zorgverzekeraars en daarmee verzekerden tegenhouden. En de druk om innovatie, al dan niet technologisch, meer ruimte te bieden is groot. Denk alleen al aan de impact die het kan hebben op het grote probleem van het personeelstekort.”

Lees het uitgebreide interview met Petra van Holst in ICT&health editie nr. 3, dat vanaf 20 juni bij alle abonnees in de zorg verschijnt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen