Search
Close this search box.
Search

PFN: Wens patiënt en PGO-leverancier komt overeen

Patiënten en PGO-leveranciers hebben ongeveer dezelfde wensen voor een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Dat blijkt uit een analyse van Patiëntenfederatie Nederland. Zo vinden patiënten en leveranciers het belangrijk dat er een compleet medicatie-overzicht in een PGO wordt getoond.

In totaal zijn er zes onderwerpen die door alle betrokkenen als belangrijk worden genoemd. Het gaat om gegevensuitwisseling tussen patiënt en zorgverlener, medicatie, online contact met zorgverlener, plannen afspraken, zelfmanagement en vergelijken met anderen.

Apps en websites die door patiënten en (zorg)consumenten gebruikt worden om allerlei gezondheidsgegevens te verzamelen, beheren en delen worden een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) genoemd. 

Waar PGO-leveranciers een chat met lotgenoten belangrijk vinden voor een PGO, noemt de patiënt dat niet. Een mogelijke verklaring kan zijn dat patiënten al veel manieren hebben om contact met lotgenoten te hebben. Ook wordt gebruiksvriendelijkheid niet genoemd. Dat betekent niet dat patiënten het niet belangrijk vinden. Zij vinden dit meer een voorwaarde van een PGO dan een functionaliteit, aldus het onderzoek.

Tijdelijke financieringsregeling van 1 oktober tot eind 2020

Vanaf 1 oktober 2019 kunnen Nederlanders gebruik gaan maken van een gratis persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Op korte termijn komt de Patiëntenfederatie Nederland met een PGO Keuzehulp om het selecteren van een passend PGO makkelijker te maken.

Leveranciers van persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) kunnen zich aanmelden om gebruik te maken van de tijdelijke financieringsregeling waarmee de overheid het gebruik van PGO’s wil stimuleren. De gebruikersregeling voor PGO’s is gepubliceerd op Tenderned. Hier kunnen leveranciers van zo’n toepassing zich aanmelden en kijken of zij voldoen aan de voorwaarden van de regeling.

De tijdelijke financieringsregeling loopt van 1 oktober 2019 tot eind 2020 en is beoogd om twee keer met een jaar verlengd te worden. Op dit moment wordt volgens VWS gewerkt aan deel twee: een structurele financiering van PGO’s voor de periode na 2022.

Eerste PGO’s met MedMij-label

In april tekenden de eerste twee aanbieders van persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) een deelnemersovereenkomst met MedMij. Dat geeft de twee partijen – Drimpy en Ivido – het recht om het MedMij-label te voeren.

Met het MedMij-label zijn gebruikers van de Ivido- en Drimpy-PGO’s ervan verzekerd dat zij alle informatie binnen de PGO op een veilige manier kunnen verzamelen, bekijken, beheren en delen. Gegevens worden uitsluitend uitgewisseld volgens het MedMij Afsprakenstelsel met technische standaarden en juridische richtlijnen. 

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?