PGO Drimpy wisselt internationaal patiëntgegevens uit

PGO-aanbieder Drimpy heeft tijdens de HL7 International FHIR Connectathon-dagen patiëntgegevens verstuurd naar en ontvangen van medische informatiesystemen in Nieuw-Zeeland en Italië op basis van de HL7-FHIR-standaard. Het is naar zeggen van Drimpy de eerste keer dat gegevens uit de BgZ (Basisgegevensset Zorg) in een IPS (international patient summary) zijn gezet en vanuit Nederland verstuurd naar andere landen.

De HL7 International FHIR Connectathon-dagen vonden plaats van 13-15 september en brachten wereldwijd voorlopers op het gebied van uitwisseling van patiëntgegevens via FHIR bij elkaar. Vanuit Stichting HL7 Nederland was Drimpy door het kernteam gevraagd input te geven op en kennis op te halen over onder andere de International Patient Summary (IPS).

Drimpy is in Nederland sinds 2019 MedMij-gecertificeerd voor zijn PGO en heeft ook een certificering behaald als DVZA (dienstverlener zorgaanbieder). Dat laatste betekent dat het gegevens volgens het MedMij-afsprakenstelsel kan uitwisselen tussen zorginformatiesystemen en PGO’s. De PGO-aanbieder heeft aan diverse pilots deelgenomen om MedMij-standaarden in de praktijk te testen.

Internationaal patiëntgegevens uitwisselen

Het internationaal uitwisselen van patiëntgegevens is al jaren een belangrijk onderwerp waaraan gewerkt wordt. Er zijn de afgelopen jaren al diverse pilots geweest om dit tussen onder meer Nederland en Duitsland te realiseren. Daarbij ging en gaat het vooral om het realiseren van grensoverschrijdende standaarden om medische gegevens eenvoudiger uit te kunnen wisselen. Zo loopt er een pilot op dit gebied, geleid door kennisinstituut Nictiz en diens Duitse tegenhanger Gematik.

Tijdens de HL7 FHIR Connectathon heeft Drimpy expertise gedeeld op basis van kennis en ervaring met de Nederlandse Zorginformatiebouwstenen (ZIB) uit de Basisgegevensset Zorg (BgZ). Drimpy gebruikt onder andere deze standaard al in de praktijk, zowel als Drimpy PGO en Drimpy DVZA.

IPS ingebouwd

De PGO-aanbieder bouwde de International Patiënt Summary (IPS) in het Drimpy PGO-platform in. Zo is het mogelijk medische gegevens internationaal te delen (via omzetten van de BgZ naar de IPS) en medische gegevens vanuit zorginstellingen in andere landen (via de IPS) te importen. Daarmee kan de Nederlandse BgZ in het Drimpy-dossier van de patiënt, na import, gevuld worden met de internationale patiënt samenvatting (IPS).

Op de laatste dag van de Connectathon wist Drimpy succesvol een demonstratie te geven van deze internationale uitwisseling naar systemen in Nieuw-Zeeland en Italië. Drimpy zal binnenkort deze mogelijkheid in het Drimpy PGO-platform voor iedereen activeren. In Nederland telt Drimpy momenteel ruim 50.000 gebruikers die tot nu toe meer dan 150.000 medische dossiers opgehaald hebben uit zorginformatiesystemen.

FHIR-gebaseerd

VWS, Nictiz, VZVZ en MedMij kijken momenteel naar hoe de Nederlandse standaarden beter kunnen samenwerken met de International Patiënt Summary. Doordat de Nederlandse standaarden net als de IPS-standaard gebaseerd zijn is op de FHIR-specificatie van HL7, is de uitwisseling eenvoudiger, veiliger en betrouwbaarder te realiseren.

ICT&health World Conference

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Lees ook
bevolkingsonderzoek
Bevolkingsonderzoek naar longkanker dichterbij dankzij AI
Treantprijs Alarmeringssysteem
Lim wint prijs met alarmeringssysteem voor ouderen
robot
Emotie-intelligente robot detecteert stress
innoveren
Philips mikt op meer mensgericht, duurzamer innoveren
dispenser
Medicijndispensers besparen Zuyderland Thuiszorg 24 fte´s  
injecties
Naaldloos injecteren verhoogt opties zelfmanagement
Gegevens delen data
Tweede ronde project ‘proactief gegevens delen in palliatieve fase’ start
Amphia Ziekenhuis digitale strategie.
Arnaud Kruizinga, CIO Amphia: 'Eerst de visie, dan de route'
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Robotecho genomineerd; App voor bipolaire stoornis, en meer
Oog staaroperatie
Operatiekamers vrij door SurgiCube bij staaroperaties
Volg jij ons al?