PGO-gebruik, Zelfmeetkiosk ETZ, Webinar en bestuurswisselingen

24 mei 2024
Gegevensuitwisseling
Nieuws

Deze week kort zorgnieuws over het gestaag groeiende gebruik van PGO’s voor het uitwisselen en opvragen van medische gegevens en de voordelen van de zelfmeetkiosk bij het ETZ. Daarnaast ook aandacht voor een webinar over het versnellen van innovaties in de ouderenzorg en twee bestuurswisselingen bij IKNL en het Martini Ziekenhuis.

PGO-gebruik blijft stijgen

In de eerste drie maanden van 2024 hebben 207.000 unieke PGO-gebruikers samen ruim 280.000 keer medische gegevens opgevraagd in een PGO met MedMij-label. Omdat logging binnen het MedMij afsprakenstelsel sinds januari verplicht is, kunnen de gegevensuitwisselingen beter gemonitord worden.

Dankzij die logging weet MedMij nu dat in het eerste kwartaal van 2024 in 40% van de gevallen gegevens succesvol opgevraagd werden. Bij 30% lukte dit niet vanwege een foutmelding tijdens het ophalen. Van de overige 30% van de opvragingen kan, vanwege ontbrekende loggegevens, niet goed worden vastgesteld of de uitwisseling succesvol of onsuccesvol was. MedMij werkt nog aan het verbeteren van de kwaliteit van de aangeleverde loggegevens om meer inzicht te krijgen.

Zelfmeetkiosk bij ETZ

Patiënten die binnenkort een afspraak hebben bij de polikliniek Cardiologie, Interne Geneeskunde of de Pre Operatieve Screening in het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis worden mogelijk uitgenodigd om gebruik te maken van de Zelfmeetkiosk.

Vanaf 22 mei kunnen zij hier voorafgaand aan je afspraak zelf vitale waardes meten. Denk aan de bloeddruk, hartslag en gewicht. En met het invoeren van de lenge, wordt ook de BMI berekend. Door deze voorbereiding is er meer tijd op de polikliniek en krijgen patiënten inzicht in hun eigen gezondheid.

Versnellen ouderenzorg innovaties

Op 6 juni organiseert Digivaardig in de Zorg een webinar over wat er nodig is en hoe je zorginnovaties in de ouderenzorg kunt versnellen. Feit is dat zorgmedewerkers tijdens hun opleiding vooral leren over zorg verlenen, maar nog vaak niet (genoeg) over het omgaan met techniek in de zorg. Dit kan ervoor zorgen dat implementatie van zorginnovaties moeilijker gaat.

Tijdens het webinar, waarvoor je je tot 31 mei per mail kunt aanmelden, bespreken Natascha van Riet (Landelijk programmamanager Anders Werken In de Zorg) en Suzanne Verheijden (programmamanager Digivaardig in de zorg van ECP) tips, tricks en knelpunten die gezamenlijk aangepakt kunnen worden.

Nieuw RvT-lid IKNL

Met ingang van 1 juni zal Helen Mertens (CEO MUMC+) toetreden tot de raad van toezicht van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Helen vervangt drs. Christianne Lennards die na twee termijnen afscheid neemt. “Het werk van IKNL is heel belangrijk voor de oncologische zorg in Nederland. Ik ben verheugd hier via de raad van toezicht een bijdrage aan te mogen leveren”, aldus Helen.

“Helen brengt vanuit haar functie veel kennis met zich mee over de oncologische zorg, zeker op het gebied van netwerkzorg. Het oncologisch netwerk Zuid Oost Nederland (OncoZon) is bijvoorbeeld een regio waar intensief wordt samengewerkt door de verschillende zorginstellingen en waar we met data uit de NKR een belangrijke rol spelen”, zegt Thijs Merkx, voorzitter raad van bestuur van IKNL.

Nieuw RvT-lid Martini Ziekenhuis

Op 1 juli zal mevrouw mr. Madelon de Wilde toetreden tot de raad van toezicht van het Martini Ziekenhuis. Met ingang ban 1 januari 2025 neemt zij het voorzitterschap van Jan de Jeu over die per die datum afscheid neemt van de raad, vanwege het verstrijken van zijn benoemingsperiode.

“Ik ken het Martini Ziekenhuis als een groot algemeen en topklinisch ziekenhuis in het zuiden van de stad Groningen. Het ziekenhuis staat voor de opgave om de zorg toegankelijk te houden voor de inwoners van de stad en wijde omgeving. De passie en toewijding van de mensen die ik tot nu toe heb ontmoet, hebben mijn motivatie om hieraan bij te dragen alleen maar versterkt”, aldus Madelon.

Tot zover het kort digitaal zorgnieuws van deze week. Tips, suggesties of persberichten voor dit zorgnieuws overzicht kunnen per mail gestuurd worden naar redactie@icthealth.nl. Check ook de blogs van onze redactieraad en gastauteurs.