Philadelphia op weg naar datagedreven zorg

Stichting Philadelphia zet in op datagedreven zorg. Business intelligence analisten van de zorgorganisatie willen de data-uitwisseling optimaliseren. Inmiddels zijn er in de organisatie bijvoorbeeld locatiedashboarden met nuttige info voor zorgmedewerkers. Ook wordt met meerdere kleine experimenten gewerkt aan het omzetten van data in info zoals met behulp van incontinentiemateriaal dat voorzien is van sensoren.

De juiste informatie op het juiste moment bij de juiste persoon krijgen. Daarnaar streven business intelligence analisten van Philadelphia. Locatiedashboards spelen hierbij op meerdere zorgcentra van Philadelphia een belangrijke rol. “Met allerlei kleine experimenten beweegt business intelligence zich steeds meer in de richting van datagedreven zorg”, vertellen Janneke Richter en Maaike van den Berg van Philadelphia.

Stichting Philadelphia biedt begeleiding aan mensen met een beperking. Het gaat om cliënten die uniek zijn en in meer of mindere mate ondersteuning of dagbesteding nodig hebben. Dat gebeurt op vele verschillende woonlocaties. In zo’n grote organisatie is het essentieel dat de juiste informatie bij de juiste persoon terechtkomt.

Technologie en data

Door de inzet van technologie worden door de stichting steeds meer data verzameld. Met deze data worden de medewerkers bij hun dagelijks werk geholpen. Dit gebeurt onder meer met locatiedashboards. Op deze dashboards zien zorgmedewerkers informatie of incidenten, verzuim, financiën en tal van andere info.

Zo ontstaat meer eigen verantwoordelijkheid en zelforganisatie. Janneke: “We gaan met vragen uit de praktijk aan de slag om met inzet van data te werken aan passende oplossingen. Samen zorgen we ervoor dat medewerkers kunnen beschikken over juiste en actuele informatie.”

Slim incontinentiemateriaal

Door middel van kleine experimenten beweegt Business Intelligence steeds meer de richting op van datagedreven zorg vinden Janneke en Maaike. Voorbeelden daarvan zijn slim incontinentiemateriaal waarbij een sensor in de luier meldt wanneer een luier s’nachts vervangen moet worden. Onnodige verschoningen worden zo voorkomen en dat scheelt nachtrust voor de cliënt én ontlast de zorgprofessionals.

Een belangrijk ander voorbeeld is zorgdomotica en de vraag of de data die hieruit voortkomen als informatie kunnen dienen; bijvoorbeeld om de werkdruk te verlagen. Data kunnen ook gebruikt worden om de werkdruk te verlagen, de instroom te verbeteren en de uitstroom te verminderen.

Ander voorbeeld datagedreven zorg

Bij steeds meer zorgorganisaties is men bezig met het doorontwikkelen van data gedreven zorg. Een goed ander voorbeeld is te vinden bij de Twentse instelling voor jeugdzorg Jarabee. Deze organsisatie  ontwikkelt een business intelligence platform om meer inzicht te krijgen in een reeks belangrijke prestatie-indicatoren. Dit maakt het mogelijk om beter en tijdig verantwoording te kunnen afleggen richting opdrachtgevers.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
thuismonitoring
Vaste plek voor Onco-Connect bij Meander MC
Covid-19 diagnostiek AI
AI-programma kan Covid-19 diagnoses stellen
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
Volg jij ons al?