Search
Close this search box.
Search

Philadelphia test slimme luier voor zorginstellingen

Stichting Philadelphia Zorg heeft samen met de Deense fabrikant van incontinentiematerialen Abena een slimme luier voor dagelijks gebruik ontwikkeld die het werk van zorgprofessionals kan verlichten en de kwaliteit van leven van gebruikers verbetert.

De Abena Nova luier bevat draadloze technologie zoals met internet verbonden sensors om het vochtniveau nauwkeurig te meten. Daarmee kan de luier het werk van zorgprofessionals voor zorgorganisaties en in verpleeghuizen verlichte. Bijna de helft van de cliënten in deze instellingen heeft last van ongewild urineverlies. De slimme luier helpt om hun kwaliteit van leven te verbeteren. Philadelphia is naar eigen zeggen de eerste zorgorganisatie ter wereld die de slimme luier uitgebreid test in de praktijk.

Volgens onderzoek van de universiteit van Maastricht komt incontinentie voor bij 48,2 procent van de bewoners in zorgorganisaties en verpleeghuizen. Dergelijk ongewild urineverlies is een onderschat probleem en heeft zowel fysiek als mentaal een grote impact op het leven van de cliënten. De zorg voor mensen met incontinentie kan daarnaast een zware belasting zijn voor zorgprofessionals. Zo moeten ze regelmatig handmatig de status van de luier controleren door in de intieme zone van de cliënt te voelen. Ook het grote aantal onnodige (nachtelijke) verschoningen en lekkages zorgen voor extra druk op personeel.

Persoonlijke zorg op maat

De Abena Nova bevat technologie van MediSens Wireless die continue en nauwkeurig veranderingen in het vochtniveau van de luier registreert. Aan elke luier is een discreet apparaatje verbonden dat draadloos zorgprofessionals informeert over de status van de luier via de Abena Nova App. De tijdsbesparingen die het gebruik van de slimme luier oplevert geeft hen de mogelijkheid om zorg beter te plannen en meer tijd te geven aan persoonlijke zorg op maat.

Door het voorkomen van onnodige (nacht)verschoningen, lekkages en handmatige controles van luiers wordt de zorg voor mensen met incontinentie socialer en menselijker. Verder hoeven mensen met incontinentie minder lang met een volle luier te blijven zitten, waardoor natte kleding, natte bedden en een oncomfortabel gevoel kunnen worden beperkt en de kans op huidirritatie, wonden en dus doktersbezoek vermindert.

Samen producten ontwikkelen

De twee partijen benadrukken het belang van samen nieuwe zorgproducten ontwikkelen.  “Als Deens familiebedrijf hebben we deze oplossing ontwikkeld samen met de mensen aan het bed en in het bed. Wij geloven dat e-health en slimme technologie kan bijdragen aan een betere zorg, zowel voor de cliënten als de mensen op de werkvloer,” stelt Rob Basjes, directeur van Abena Nederland.

Philadelphia stelt voorop te willen lopen bij de inzet van nieuwe technologie die kwaliteit van leven verbetert en cliënten en medewerkers zelfredzamer maakt, vult Greet Prins, voorzitter van de Raad van Bestuur van Philadelphia, aan. De luier wordt op verschillende locaties getest om het product zo te verbeteren, dat het bij de introductie op de markt écht aansluit op de praktijk van de zorg. “De eerste resultaten van de test zijn veelbelovend.”

 Abena is een Deens familiebedrijf met ruim 1400 medewerkers wereldwijd. Het heeft samen met het Amerikaanse technologiebedrijf MediSens Wireless, waarin het recent heeft geïnvesteerd, het slimme Abena Nova incontinentiemateriaal ontwikkeld.

Philadelphia is een stichting zonder winstoogmerk die via circa 600 locaties in Nederland ondersteuning biedt aan ruim 7.800 cliënten met een verstandelijke beperking. De organisatie introduceerde eerder al een slimme Pepper robot (Phi), beweeggames en slimme sensoren voor in huis.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?