Philips biosensor monitort COVID-19 patiënten op afstand

De BX100, een nieuwe draadloze en draagbare biosensor, ook wel een slimme pleister genoemd, van Philips heeft onlangs de FDA goedkeuring en een CE-markering ontvangen. Daarmee mag de biosensor ingezet worden als hulpmiddel bij het monitoren van COVID-19 patiënten in ziekenhuizen. Daarmee kunnen zorgverleners op afstand op de hoogte blijven en gewaarschuwd worden wanneer de gezondheidstoestand van een patiënt (plotseling) verslechterd.

De Philips Biosensor BX100 is ontwikkeld met het oog op een nieuwe werkwijze voor het meten van de vitale functies ter ondersteuning van de monitoring van hoog risico patiënten. Het betreft daarbij met name ook patiënten die in het ziekenhuis van de intensive care worden overgeplaatst naar afdelingen voor minder intensieve zorg. De biosensor is geschikt voor patiënten van 18 jaar en ouder.

Biosensor meet en registreert continu

De slimme pleister kan probleemloos opgenomen worden in de bestaande klinische workflows voor mobiele weergave. Reiniging en opladen zijn niet nodig. De sensor wordt op de borstkas van een patiënt geplakt en meet elke minuut de ademhalingsfrequentie en hartslag. Dit zijn de twee belangrijkste voorspellers voor een verslechterende gezondheidstoestand. Daarnaast worden ook contextuele parameters als lichaamshouding, activiteitenniveau en mobiliteit bijgehouden. De meetresultaten worden geregistreerd, opgeslagen en verzonden.

“In deze ongekende tijden van COVID-19 kan met de snel inzetbare Philips Biosensor BX100 voor monitoring op afstand het risico op blootstelling van zorgverleners aan het virus worden beperkt wanneer de vitale functies van de patiënt regelmatig moeten worden opgenomen. Bovendien zijn er zo minder persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) nodig”, aldus Peter Ziese, General Manager Monitoring and Analytics.

Nieuwe slimme pleister in de praktijk

De nieuwste slimme pleister van Philips wordt inmiddels al gebruikt bij het op afstand monitoren van COVID-19 patiënten in het OLVG. Dat is meteen de eerste lokatie waar de BX100 biosensor in de praktijk ingezet wordt.

Deze nieuwe slimme pleister maakt deel uit van de volgende generatie biosensoren in het portfolio van Philips op het gebied van oplossingen voor het signaleren van verslechteringen in de toestand van patiënten.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?