Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Philips en Ibex versnellen invoering AI in digitale pathologie

Om de invoering van AI-oplossingen voor digitale pathologie te versnellen zij Philips en Ibex Medical Analytics een strategische samenwerking aangegaan. Het primaire doel van deze samenwerking is de combinatie oplossing van beide bedrijven wereldwijd onder de aandacht te brengen van ziekenhuizen, gezondheidsnetwerken en pathologielaboratoria. Voor Philips betekent de samewerking een verdere uitbreiding van haar portfolio met door AI ondersteunde oplossingen voor precisiediagnose.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De combinatieoplossing bestaat uit de digitale-pathologie oplossing van Philips (Philips IntelliSite Pathology Solution) en het op AI gebaseerde Galen-platform voor kankerdiagnostiek van Ibex. Hiermee kunnen pathologen objectieve, reproduceerbare resultaten genereren en het vertrouwen in de diagnostiek vergroten. Daarnaast kan met deze oplossing ook een productiviteits- en efficiëntiewinst behaald worden. Dat laatste is met name nodig om aan de steeds grotere vraag naar pathologische diagnostiek te kunnen blijven voldoen.

“Voortbouwend op ons sterke portfolio voor klinische besluitvorming in de oncologie, combineren we de kracht van beeldvorming, pathologie, genomics en longitudinale data met de inzichten van kunstmatige intelligentie (AI) om clinici in staat te stellen duidelijke zorgtrajecten te bieden met voorspelbare resultaten voor elke patiënt”, zegt Daniella van den Corput, Business Marketing Manager Laboratory & Pathology Solutions Chief Business Leader Precision Diagnosis bij Philips.

Noodzaak voor digitale pathologie groeit

De almaar groeiende zorgvraag leidt ook binnen de pathologie tot capaciteitsproblemen. Er is momenteel al een wereldwijd tekort aan getrainde pathologen. Daarnaast neemt de druk op histopathologie door het groeiende aantal kankerpatiënten ook steeds verder toe. Pathologielaboratoria zijn daarom actief op zoek naar efficiëntie verhogende oplossingen die dezelfde hoge nauwkeurigheid bieden. Digitale pathologie zoals de Philips IntelliSite Pathology Solution, heeft bewezen dat daarmee de productiviteit van het pathologielaboratorium met 25 procent verbetert.

Bovendien kunnen specialisten op afstand beelden beoordelen en deze direct delen met ziekenhuizen als onderdeel van uitgebreide pathologierapporten. Het Ibex Galen-platform met AI-technologie zorgt voor beter gestroomlijnde workflows en grotere nauwkeurigheid via geautomatiseerde casusprioritering, heatmaps voor kanker en beoordelings- en andere productiviteitsverhogende hulpmiddelen.

“Pathologie verandert in rap tempo en AI is een van de belangrijkste motoren achter een snellere en nauwkeurigere kankerdiagnose. Door onze krachten te bundelen met Philips kunnen we nieuwe end-to-end-oplossingen bieden waarmee pathologen geïntegreerde, op AI gebaseerde workflows kunnen implementeren in een breder segment van het diagnostische traject.”, aldus Joseph Mossel, CEO en medeoprichter van Ibex Medical Analytics.

Sneller en nauwkeuriger

Het Galen-platform zorgt voor aanzienlijke verbeteringen in diagnostische efficiëntie. Zo wordt de tijd tot diagnose, vergeleken met conventionele microscoopweergave, met ruim een kwart (27%) verkort en is de totale doorlooptijd een tot twee dagen korter met een productiviteitswinst van 37 procent. Het AI-platform ondersteunt pathologen bij het nauwkeurig beoordelen, detecteren en diagnosticeren van kanker, maar ook van meerdere klinische kenmerken, zoals tumorgrootte, perineurale invasie, hoogwaardige PIN (intra-epitheliale neoplasie van de prostaat) en meer. De kankerdetectie van Galen Prostate was de hoogst nauwkeurige die in het veld werd gerapporteerd, met een gevoeligheidspercentage van 98,46%, specificiteit van 97,33% en een AUC van 0,991.

“Sinds 2020 gebruiken we de IntelliSite Pathology Solution van Philips samen met het Galen™-platform van Ibex als onderdeel van onze standaard praktijkvoering en dankzij deze ‘tweede beoordeling’ hebben we onze diagnostische kwaliteit al kunnen verbeteren. Uit een recente presentatie van ons blijkt dat het AI-platform van Ibex bovendien aanzienlijke productiviteitswinst kan opleveren bij gebruik tijdens de primaire diagnose en ons helpt de totale doorlooptijd te verkorten. Dit is een belangrijke stap vooruit in onze zoektocht naar nieuwe technologieën die ons kunnen helpen te voldoen aan de toenemende vraag naar pathologiediensten en die in tijden van COVID-beperkingen naadloze biopsiebeoordeling op afstand mogelijk maken”, aldus Delphine Raoux, MD, patholoog en Head of Innovation Technologies bij Medipath in Frankrijk.

Openingsmanifestatie 2022
Wilt u op 31 januari 2022 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen