Philips en Ibex versnellen invoering AI in digitale pathologie

Om de invoering van AI-oplossingen voor digitale pathologie te versnellen zij Philips en Ibex Medical Analytics een strategische samenwerking aangegaan. Het primaire doel van deze samenwerking is de combinatie oplossing van beide bedrijven wereldwijd onder de aandacht te brengen van ziekenhuizen, gezondheidsnetwerken en pathologielaboratoria. Voor Philips betekent de samewerking een verdere uitbreiding van haar portfolio met door AI ondersteunde oplossingen voor precisiediagnose.

De combinatieoplossing bestaat uit de digitale-pathologie oplossing van Philips (Philips IntelliSite Pathology Solution) en het op AI gebaseerde Galen-platform voor kankerdiagnostiek van Ibex. Hiermee kunnen pathologen objectieve, reproduceerbare resultaten genereren en het vertrouwen in de diagnostiek vergroten. Daarnaast kan met deze oplossing ook een productiviteits- en efficiëntiewinst behaald worden. Dat laatste is met name nodig om aan de steeds grotere vraag naar pathologische diagnostiek te kunnen blijven voldoen.

“Voortbouwend op ons sterke portfolio voor klinische besluitvorming in de oncologie, combineren we de kracht van beeldvorming, pathologie, genomics en longitudinale data met de inzichten van kunstmatige intelligentie (AI) om clinici in staat te stellen duidelijke zorgtrajecten te bieden met voorspelbare resultaten voor elke patiënt”, zegt Daniella van den Corput, Business Marketing Manager Laboratory & Pathology Solutions Chief Business Leader Precision Diagnosis bij Philips.

Noodzaak voor digitale pathologie groeit

De almaar groeiende zorgvraag leidt ook binnen de pathologie tot capaciteitsproblemen. Er is momenteel al een wereldwijd tekort aan getrainde pathologen. Daarnaast neemt de druk op histopathologie door het groeiende aantal kankerpatiënten ook steeds verder toe. Pathologielaboratoria zijn daarom actief op zoek naar efficiëntie verhogende oplossingen die dezelfde hoge nauwkeurigheid bieden. Digitale pathologie zoals de Philips IntelliSite Pathology Solution, heeft bewezen dat daarmee de productiviteit van het pathologielaboratorium met 25 procent verbetert.

Bovendien kunnen specialisten op afstand beelden beoordelen en deze direct delen met ziekenhuizen als onderdeel van uitgebreide pathologierapporten. Het Ibex Galen-platform met AI-technologie zorgt voor beter gestroomlijnde workflows en grotere nauwkeurigheid via geautomatiseerde casusprioritering, heatmaps voor kanker en beoordelings- en andere productiviteitsverhogende hulpmiddelen.

“Pathologie verandert in rap tempo en AI is een van de belangrijkste motoren achter een snellere en nauwkeurigere kankerdiagnose. Door onze krachten te bundelen met Philips kunnen we nieuwe end-to-end-oplossingen bieden waarmee pathologen geïntegreerde, op AI gebaseerde workflows kunnen implementeren in een breder segment van het diagnostische traject.”, aldus Joseph Mossel, CEO en medeoprichter van Ibex Medical Analytics.

Sneller en nauwkeuriger

Het Galen-platform zorgt voor aanzienlijke verbeteringen in diagnostische efficiëntie. Zo wordt de tijd tot diagnose, vergeleken met conventionele microscoopweergave, met ruim een kwart (27%) verkort en is de totale doorlooptijd een tot twee dagen korter met een productiviteitswinst van 37 procent. Het AI-platform ondersteunt pathologen bij het nauwkeurig beoordelen, detecteren en diagnosticeren van kanker, maar ook van meerdere klinische kenmerken, zoals tumorgrootte, perineurale invasie, hoogwaardige PIN (intra-epitheliale neoplasie van de prostaat) en meer. De kankerdetectie van Galen Prostate was de hoogst nauwkeurige die in het veld werd gerapporteerd, met een gevoeligheidspercentage van 98,46%, specificiteit van 97,33% en een AUC van 0,991.

“Sinds 2020 gebruiken we de IntelliSite Pathology Solution van Philips samen met het Galen™-platform van Ibex als onderdeel van onze standaard praktijkvoering en dankzij deze ’tweede beoordeling’ hebben we onze diagnostische kwaliteit al kunnen verbeteren. Uit een recente presentatie van ons blijkt dat het AI-platform van Ibex bovendien aanzienlijke productiviteitswinst kan opleveren bij gebruik tijdens de primaire diagnose en ons helpt de totale doorlooptijd te verkorten. Dit is een belangrijke stap vooruit in onze zoektocht naar nieuwe technologieën die ons kunnen helpen te voldoen aan de toenemende vraag naar pathologiediensten en die in tijden van COVID-beperkingen naadloze biopsiebeoordeling op afstand mogelijk maken”, aldus Delphine Raoux, MD, patholoog en Head of Innovation Technologies bij Medipath in Frankrijk.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?