Philips en NAVICAN werken samen aan vooruitgang precisie oncologie

9 juni 2017
Nieuws
Begin deze week was op ICT&health al te lezen dat Philips een samenwerking is begonnen met het Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK). MSK gaat het IntelliSpace Genomics platform van Philips gebruiken om precisiegeneeskunde verder te onderzoeken en ontwikkelen.

Precisie oncologie

Inmiddels is Philips nog een samenwerking aangegaan waarbij het IntelliSpace Genomics platform de hoofdrol speelt. Ditmaal met NAVICAN, een centrum voor precisie oncologie in San Diego en onderdeel van Intermountain Healthcare. Het centrum helpt kankerpatiënten bij het maken van de juiste keuzes voor individuele behandeling — ieder mens is immers anders. Zo introduceren zij patiënten bij nieuwe therapieën en klinische teststudies. Ook bieden zij ondersteuning in de administratie waar patiënten mee te maken krijgen.

De missie van NAVICAN is om precisie oncologie beschikbaar te maken voor iedereen. Het platform van Philips helpt hen deze missie waar te maken.

Behandeling kiezen met TheraMap

De nieuwe samenwerking maakt, naast het IntelliSpace Genomics platform, ook gebruik van NAVICAN’s TheraMap. TheraMap is een complete oplossing, te gebruiken bij de toepassing van precisie oncologie. Na het aanvragen van TheraMap, moeten oncologen een stukje tumor aanleveren. Dit stuk ondergaat vervolgens verschillende testen, waaronder DNA sequencing en data-analyse, om zo een tumor profiel te creëren. Een groep experts uit het medische veld geeft vervolgens suggesties voor behandeling, waarbij één behandeling bovenaan komt te staan.

Een zogenaamde ‘treatment navigator’ helpt de patiënt bij het krijgen van toegang tot de behandeling, waarna zij het gehele traject begeleiden. Dit maakt deel uit van het landelijk Genomics-programma van Intermountain Healthcare.

Integratie van IntelliSpace Genomics

De gen-gefocuste behandeling krijgt vanaf nu de ondersteuning van IntelliSpace Genomics van Philips. Het online platform biedt zorgverleners toegang tot geïntegreerde werkstromen met geavanceerde analysemogelijkheden. Het verzamelt alle belangrijke gegevens van de patiënt en stroomlijnt de samenwerking binnen ziekenhuisorganisaties ter ondersteuning van het werk van pathologen, oncologen en onderzoekers. Hierdoor krijgen zij meer inzicht in de situatie van de patiënt, en is het aanbieden van geschikte behandelingen makkelijker.

De nieuwe oplossing voor precisiegeneeskunde wordt als eerste beschikbaar gemaakt binnen het netwerk van Intermountain Healthcare. Beschikbaarheid voor andere ziekenhuizen en zorgsystemen wereldwijd volgt naar verwachting in het tweede halfjaar van 2017.

Precisie oncologie is veelbelovend, maar momenteel blijkt het nog lastig om alle patiënten te bereiken. Met de nieuwe samenwerking wordt het voor ziekenhuizen wereldwijd mogelijk de diensten van het Intermountain programma te gebruiken.

Intermountain Healthcare is een non-profit zorgverlener met 22 ziekenhuizen en 185 klinieken. Eén van de diensten van Intermountain Healthcare is Intermountain Precision Genomics. Dit programma houdt zich bezig met genen: zowel het testen, diagnosticeren en behandelen van kanker wordt gepersonaliseerd. Dit betekent dat patiënten op individueel niveau behandeld worden, waarbij zij de behandeling krijgen die het beste aansluit op hun genenpakket.