Philips, Hitachi DS komen met snel opslagsysteem voor medische beelden

25 februari 2016
healthcare-imagearchive
Innovatie
Nieuws
De oplossing werkt via het digitale HealthSuite-platform van Philips en combineert volgens de organisatie standaardconforme interoperabiliteit, schaalbaarheid en een snelle werking om kostenbesparingen te realiseren en te voorkomen dat onderzoeken meermaals moeten worden uitgevoerd. De expertise van Philips op het gebied van organisatiebrede beeldbeheeroplossingen wordt voor de gezamenlijke oplossing gecombineerd met Hitachi's kennis op het gebied van digitaal beheer van medische gegevens.

Uitdaging: beheer en toegang tot medische beelden

Het VNA-systeem moet helpen bij de aanpak van een van de grootste uitdagingen van zorgorganisaties: om de vele miljoenen beschikbare medische beelden – die vaak op meerdere afdelingen zijn opgeslagen op systemen en infrastructuur van verschillende leveranciers – snel beschikbaar te maken voor vrijwel al het zorgpersoneel, ongeacht waar in de organisatie ze zich bevinden.

Philips stelt al ruim dan 135 miljard medische beelden te beheren. Een en ander wordt mogelijk gemaakt via het digitale HealthSuite-platform, een open platform dat zowel lokaal als in de cloud gegevens opslaat.  Veel van Philips' grootste klanten in de zorgwereld produceren meer dan twee miljoen medische beelden per week, uiteenlopend van röntgenbeelden en CT- en MRI-scans van radiologie-, cardiologie- en oncologie-afdelingen tot digitale foto's die dermatologen en plastisch chirurgen tijdens consulten maken.

Eén enkele radiologie- of cardiologiescan  kan al enkele honderden megabytes aan opslagruimte innemen.  Deze datavolumes gaan binnen afzienbare tijd sterk in omvang toenemen, naarmate opslag van digitale genomica- en pathologiegegevens algemener wordt.  Op dit moment worden beelden echter vaak bewaard op decentrale systemen die niet onderling verbonden zijn – bijvoorbeeld in aparte databanken op radiologie-, cardiologie- en dermatologie-afdelingen.

Er ontstaat, stelt Philips, een steeds sterkere behoefte aan een organisatiebrede oplossing die snelle, universele toegang tot beeldgegevens in verschillende klinische omgevingen mogelijk maakt. Op die manier kunnen kosten worden bespaard, hoeven onderzoeken minder vaak te worden herhaald, en kunnen betere zorgresultaten worden gerealiseerd. Daar moet de oplossing van Philips en HDS een antwoord op zijn.

VNA-oplossing in tweede helft 2016 op de markt

Philips wil de oplossing in de tweede helft van 2016 op de markt brengen als aanvulling op zijn bestaande aanbod aan PACS-systemen en beeldanalyse-oplossingen (PACS = Picture Archiving & Communication System). 

Philips demonstreert de nieuwe gegevensbeheeroplossing op het jaarcongres van de Healthcare Information & Management System Society (HIMSS), dat dit jaar van 29 februari t/m 4 maart wordt gehouden in congrescentrum Sands Expo in Las Vegas (VS).