Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Philips presenteert nieuwe update voor EPIQ CVx

Vandaag presenteert Philips een upgrade van EPIQ CVx, zijn platform voor op maat gemaakte toepassingen voor diagnostische en interventionele echocardiografie bij kinderen en volwassenen. Philips introduceerde EPIQ CVx vorig jaar tijdens het congres ESC 2018.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

EPIQ CVx is volgens Philips specifiek ontworpen om de betrouwbaarheid van diagnoses te verbeteren en de workflow voor zorgprofessionals te vereenvoudigen. Philips introduceerde destijds ook de EPIQ CVxi, een oplossing  voor interventie kamers.

Het platform beschikt over onder andere DHM (Dynamic HeartModel) dat anatomische intelligentie gebruikt om de functie van de linker ventrikel automatisch te kwantificeren. Optioneel is TrueVue, dat zorgprofessionals  in staat stelt om fotorealistische weergaven van het hart te bekijken.

Nieuwe toepassingen

Diverse nieuwe toepassingen verbeteren de workflow in release 5.0. Zo genereren de Innovaties AutoStrain Linker hartkamer, linker boezem en rechter hartkamer automatisch verschillende perspectieven van het hart. Op die manier kunnen speciale weergaven en analyses van het hart worden gemaakt.

Deze diagnostische informatie is van groot belang voor mensen met een verhoogd risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. De informatie helpt de medisch specialist bij de behandeling van atriumfibrillatie, aritmie en andere complexe hartaandoeningen.

Het vernieuwde Philips-platform kan ook een rol vervullen in nieuwe medische domeinen, zoals de cardio-oncologie. Als de dosering niet goed wordt bewaakt, kan chemotherapie immers schadelijk zijn voor het hart. Met de echocardiografie van het nieuwe platform kunnen artsen in de cardio-oncologie nu de gezondheid van het hart tijdens chemotherapie monitoren.

“De nieuwe release van EPIQ CVx is daarom een enorme stap voorwaarts. Zo kunnen cardiologen nauwkeuriger de juiste vorm van behandelen kiezen. Bovendien wordt de onderzoeksnelheid met 21 procent verhoogd”, zegt Carmen Silverstandt, Business Manager Ultrasound Philips Benelux bij Philips.

Samenwerking met Tomtec

EPIQ CVx valt binnen het portfolio van Ultrasound, de afdeling binnen Philips die zich bezighoudt met echografie-systemen en -software. Ultrasound is een business die sterk groeiende is, zegt Silverstandt. “We zien steeds meer toepassingen in het klinische domein. We groeien daardoor in de Benelux ook harder dan de markt. Die groei willen we de komende jaren vasthouden door te blijven innoveren.”

Volgens Silverstandt wordt met Release 5.0 de samenwerking tussen Philips en Tomtec goed zichtbaar. Philips nam Tomtec, dat software ontwikkeld waarmee echobeelden kunnen worden geanalyseerd, over in 2017 en sindsdien wordt de software van het bedrijf gebruikt bij de doorontwikkeling van het EPIQ CVx-platform.

Silverstandt: “De hoge beeldkwaliteit die wel al hadden met de EPIQ en de kwantificatiemodellen van Tomtec verenigen zich optimaal in deze nieuwste versie. Zo is de betrouwbaarheid van data sterk toegenomen en helpt AI in het systeem bij het detecteren en herkennen van afwijkingen bijvoorbeeld wanneer een patiënt een chemokuur ondergaat.”

Een nieuwe feature die voortvloeit uit de samenwerking tussen Phillips en Tomtec is 3D Auto RV, een toepassing die automatisch de contouren van de rechterhartkamer detecteert en identificeert waardoor de specialist de kwantificering en de metingen in slechts 15 seconden kan uitvoeren. Deze nieuwe mogelijkheden bouwen voort op geavanceerde toepassingen die al beschikbaar waren op het EPIQ CVx-platform, waaronder Dynamic HeartModel.

Het DHM wordt volgens Silverstandt al in negen van de tien systemen gebruikt waardoor het min of meer de standaard is geworden. “Sowieso in topklinische ziekenhuizen. In interventiekamers wordt EPIQ CVxi steeds vaker gebruikt in combinatie met Philips’ röntgensysteem Azurion, ons platform voor beeldgeleide interventies. Dan heb je het echt over een high-end totaaloplossing.”

Twee keer per anderhalf jaar update EPIQ CVx

Philips introduceerde in maart van dit jaar tijdens Europese Congres voor Radiologie (ECR) in Wenen ook al enkele uitbreidingen van het portfolio voor precisiediagnose en beeldgeleide procedures. Daartoe behoorde onder meer de EPIQ Elite ultrasound systeem, een echografiesysteem dat beschikt transducerinnovaties in combinatie met verbeterde prestaties om klinisch vertrouwen te verhogen en de patiëntervaring te verbeteren.

Philips onthult EPIQ CVx Release 5.0 en het volledige pakket aan oplossingen voor diagnose en interventiebegeleiding tijdens de American Society of Echo (ASE) van 21-25 juni 2019 in Portland, Oregon, VS.

Twee keer per anderhalf jaar krijgt EPIQ CVx een update. Daarbij ligt de focus met name op het verhogen van de beeldkwaliteit, het verbeteren van de workflow en meer rekenkracht en gebruikersgemak.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen