Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Philips, Spencer introduceren volgende generatie medicijndispenser

Philips introduceert samen met Spencer Health Solutions de volgende generatie medicijndispenser in Nederland genaamd Spencer. Deze medicijndispenser helpt patiënten om op een veilige en gemakkelijke manier hun medicijnen dagelijks thuis in te nemen. De introductie is onderdeel van de onlangs aangekondigde samenwerking voor tussen Philips en het Amerikaanse concern voor de Europese markt.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Spencer is leverancier van zorgdiensten in huis voor chronisch zieke patiënten en gaat nu in Europa verschillende markten bedienen waaronder Oostenrijk, België, Duitsland en Nederland. Philips in Spencer werkten tot dusver als samen in de Verenigde Staten waar zij patiënten en zorginstellingen hebben geholpen met het ondersteunen van therapietrouw.

De nieuwe generatie Spencer moet zorgverleners helpen bij medicatemanagement. De nieuwe oplossing heeft ook extra veiligheidscontroles bij het vullen van het apparaat en de uitgifte om ervoor te zorgen dat het juiste medicijn wordt ingenomen door de juiste patiënt. Daarnaast biedt de ingebouwde camera van Spencer mogelijkheden om zorg op afstand te organiseren en kunnen familieleden het medicatiegebruik via een app volgen en actiever bij de zorg betrokken worden.

‘Helft medicatiefouten te voorkomen’

De medicijndispenser wordt al gebruikt door patiënten in de VS en Canada die meerdere medicijnen per dag innemen. Een casestudy onder 160 gebruikers laat zien dat de therapietrouw voor patiënten die de oplossing gebruiken tot 95 procent is toegenomen. Voor zorgverleners levert een medicijndispenser een besparing van 12,5 minuut per patiënt op blijkt uit eigen onderzoek van Spencer.

“In Nederland belanden wekelijks meer dan duizend mensen in het ziekenhuis als gevolg van medicatie fouten. Meer dan de helft daarvan, ongeveer 27,000, is te voorkomen blijkt uit onderzoek. We willen graag als partner met de thuiszorgsector optrekken om hier een verandering in te brengen,” zegt Henk Valk, CEO Philips Benelux. 

Medido

Uit eigen onderzoek van Philips, uit 2016, bleek dat een connected medicijndispenser patiënten met chronische aandoeningen kan helpen hun langdurige behandelingen beter na te leven. Het onderzoek richtte zich destijds op Philips eigen connected medicijndispenser Medido.

Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat 96 procent van de patiënten zich hield aan het medicatieschema. Verder lieten de onderzoeksgegevens zien dat de gebruikers van de dispenser  zich ook op termijn aan de therapie-eisen hielden, waarbij er weinig verschillen in naleving waren tussen de eerste en elfde gebruiksmaand.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen