Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Pilot leefstijlmonitoring Helmond blijkt succesvol – KPN

De gemeente Helmond, de thuiszorgorganisaties van Zorgboog en Savant en KPN Health werken samen in een pilot om mensen met dementie langer zelfstandig thuis te laten wonen. De pilot werd vorig jaar opgestart en loopt nog tot en met 2019. Volgens KPN health is de proef echter nu al succesvol te noemen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing explosief stijgen, naar meer dan een half miljoen in 2040, terwijl het tekort aan personeel alleen maar toeneemt. Met de pilot zijn de Gemeente Helmond en KPN Health nu aan het onderzoeken hoe de dienst Leefstijlmonitoring deze groep én hun mantelzorgers op een verantwoorde manier kunnen ondersteunen.

In de pilot is gekozen voor een combinatie van leefstijlmonitoring en persoonsalarmering. De dienst Vitaal Thuis is bedoeld voor de alleenwonende oudere in eigen of seniorenwoning. Het systeem registreert en analyseert de dagelijkse bewegingen in huis via sensoren. Mantelzorgers krijgen via een app inzicht in hoe het gaat met hun dierbaren, waar zij ook zijn.

Leefstijlmonitoring geeft inzicht

De app van Vitaal Thuis meldt ongebruikelijke situaties en geeft een melding als er iets mis is. Hij signaleert ook vroegtijdig veranderingen in leefpatronen. Die sluipen er vaak geleidelijk in en zijn lastig te herkennen. Met preventieve zorg op maat zijn via leefstijlmonitoring gedragsveranderingen in een vroeg stadium nog om te buigen of te vertragen.

Zo kunnen volgens een artikel op de zakelijke blog van KPN alleenwonende ouderen langer, prettig en gezond thuis blijven wonen. Voor de mantelzorger is er inzicht in hoe het gaat. Dat geeft een gerust gevoel. Dit blijkt ook uit het onderzoek van het kenniscentrum voor langdurige zorg Vilans, waarbij is aangetoond dat mantelzorgers ontlast worden.

Samenwerking met wijkverpleegkundigen

In Helmond wordt ook samengewerkt met zorgprofessionals en wijkverpleegkundigen van Zorgboog en Savant. Deze professionals kunnen desgewenst ook meldingen over afwijkend gedrag inzien, waarmee zij beter in staat zijn de zorg op de bewoner af te stemmen.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen