Pilot met Ik-Zelf App moet burgers ondersteunen bij zorg- en andere hulpvragen

De afdeling Sociale Dienst van de Drechtsteden heeft een pilot gelanceerd met de zogeheten Ik-Zelf App. Het gaat om een mobiele toepassing die mensen moet faciliteren bij het zoeken naar hulp en informatie over zorg, werk en welzijn.

Het prototype van de app is ontwikkeld door Life Navigator. Meer gemeenten kunnen de app gaan testen via een pilot waarvoor ze zich kunnen aanmelden op de Pilotstarter. Zij kunnen zo zien hoe het mogelijk is om dienstverlening op gebieden zoals zorg en welzijn te verbeteren en burgers te activeren, aldus Life Navigator.

Het is de bedoeling dat de Ik-Zelf App burgers meer controle geeft over een hulpvraag, onder meer door hen eerst het aanbod aan diensten en instanties te laten kennen en begrijpen. Gebruikers worden zo op een effectieve en logische wijze (be)geleid naar alle informatie en mogelijkheden. Er is volgens Life navigator meer resultaat in een korter tijdsbestek, omdat (zorg)voorzieningen en (financiële) ondersteuning terecht komt bij de mensen waarvoor het bedoeld is.

Bij een eerste verkenning in Zwijndrecht zou de app door de gebruikers enthousiast ontvangen zijn. De betrokken instanties gaven aan tijd en kosten te besparen terwijl zij de kwaliteit van de dienstverlening vergroten.

Zorginstanties kunnen ook deelnemen

Voor de pilot wordt nog gezocht naar gemeenten die de intentie hebben om de app ook echt te gaan gebruiken. In overleg met deelnemende gemeenten kan de inrichting van de app nog verbreed worden, zowel binnen het sociaal domein als naar andere domeinen. Daarnaast kunnen zorginstanties, rijksinstellingen (SVB, UWV, Belastingdienst, etc.) en koepelorganisaties aanhaken. De intentie van Life Navigator is om toe te werken naar een landelijk platform, waarin overheid, burgers en bedrijven participeren.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?