Search
Close this search box.
Search

Pilot met StopAdvisor-app in januari 2019 van start

In januari 2019 gaan vijf Nederlandse gemeenten aan de slag met StopAdvisor. Deze app moet mensen helpen die willen stoppen met roken. Een belangrijke doelgroep zijn lager opgeleiden, omdat zij bovengemiddeld roken en daar gezondheidsnadelen van ondervinden. Volgens Robbert van Bokhoven van stichting Pharos weet StopAdvisor juist deze groep dankzij een aanpak op maat en aandacht voor achterliggende problematiek te bereiken.

Pharos is dit jaar samen met het Trimbos Instituut en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) aan de slag te gaan om de in Engeland al effectief bewezen toepassing StopAdvisor te vertalen naar de Nederlandse situatie. Tijdens de e-health week in januari 2019 wordt de app gelanceerd en het startsein gegeven om in lokale pilots vooral lager opgeleiden te helpen bij het stoppen. Dat vertelt van Bokhoven in een interview met ICT&health, waarvan editie 6 in december uitkomt.

Persoonsgerichte opzet StopAdvisor

Er zijn al meer apps die moeten ondersteunen bij het stoppen met roken. Die weten echter vaak lager opgeleiden niet effectief te bereiken. Van Bokhoven: “Iedereen kan de app gebruiken die wij ontwikkelen. De persoonsgerichte opzet en de lokale inbedding brengen hulp en ondersteuning dichtbij huis. Dat blijkt juist voor lager opgeleiden bovengemiddeld effectief. Tel daarbij op dat lager opgeleiden meer dan gemiddeld roken en last hebben van rookgerelateerde gezondheidsklachten en de winst is duidelijk.”

Komend jaar vindt de uitrol van StopAdvisor via een pilot in maximaal vijf gemeenten plaats, waaronder Stadskanaal en Weststellingwerf, vertelt Van Bokhoven. “Elke gemeente, elke regio heeft weer net een wat andere problematiek. Een aantal gemeenten gebruikt een community aanpak, waarbij samen met inwoners, zorgverleners en andere lokale partners ook wordt gekeken naar achterliggende problemen zoals armoede, schulden en eenzaamheid.”

Aandacht achterliggende problemen

Een belangrijk werkzaam element van de toepassing is dat StopAdvisor gericht advies geeft, toegespitst op wensen, mogelijkheden en problematiek van de roker. Van Bokhoven: “Roken staat vaak niet op zichzelf, maar heeft te maken met stress die bij lager opgeleiden veel oorzaken kan hebben, zoals schulden, armoede of werkloosheid. Daar moet aandacht voor zijn en dat is één van de redenen waarom een lokale community benadering zo goed is.”

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?