Search
Close this search box.
Search

Pilot VWS: registreren vaccinaties met DigiD

In augustus 2022 is een pilot gestart van het ministerie van VWS. Het betreft het registreren van vaccinaties door zorgprofessionals met DigiD. Hierbij krijgt een selecte groep zorgprofessionals de mogelijkheid om voor de registratie van vaccinaties in te loggen met DigiD bij de Beveiligde Registratie Bijzonder Assets (BRBA).

Een goede authenticatie is in de zorg vanwege de privacygevoeligheid van gegevens erg belangrijk. Er zijn drie betrouwbaarheidsniveaus voor authenticatie: laag, substantieel en hoog. De meeste zorgprofessionals hebben een voorkeur voor een laag niveau van authenticatie omdat dit het meest praktisch werkt. Bij EPD´s wordt bijvoorbeeld meestal nog ingelogd met alleen een gebruikersnaam en een wachtwoord. Vaccinaties worden echter vooralsnog geregistreerd met een UZI-pas met kaartlezer. Die aanpak levert een zeer hoge veiligheid op, maar wordt door zorgverleners ook als gebruiksonvriendelijk gekenschetst. In de pilot van VWS wordt bekeken of DigiD een pragmatisch inlogalternatief kan zijn. Deze eerste pilot is een belangrijke stap voorwaarts in het toekomstbestendig maken van identificatie en authenticatie van professionals in de zorg.

Authenticatie via DigiD

Het ministerie van VWS onderzoekt nu hoe goed authentificatie met DigiD bij het registreren van vaccinaties in de praktijk werkt. Voor het toekomstbestendig maken van identificatie en authenticatie van professionals in de zorg is namelijk een flexibel stelsel met verschillende betrouwbare inlogmiddelen nodig. Voorafgaand aan de start van de pilot is de oplossing afgestemd met de zorgsector en technisch beproefd. In de pilot maakt het ministerie van VWS het mogelijk dat een selecte groep zorgprofessionals voor de registratie van vaccinaties met DigiD inloggen bij de Beveiligde Registratie Bijzonder Assets (BRBA).

Meerdere pilots inlogmiddelen op komst

Het hele proces gebeurt in een gecontroleerde omgeving waarin risico’s tot een minimum zijn beperkt. Inloggen met een UZI-pas blijft ook mogelijk en het  registratieproces bij het CIBG blijft hetzelfde. Voor het ministerie van VWS levert deze pilot belangrijke gebruikerservaring op. Met de  feedback van de deelnemende zorgprofessionals kan de DigiD-oplossing straks nog beter op de praktijk worden afgestemd. De komende jaren worden meerdere pilots gelanceerd met betrekking tot verschillende betrouwbare inlogmiddelen in verschillende delen van de zorgsector. In een onlangs verschenen TNO rapport kunt u daar meer over lezen.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Databeschikbaarheid
Betere zorg dankzij goede databeschikbaarheid
Woonomgeving
Empathische woonomgeving past zich aan bij wensen bewoners
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
Volg jij ons al?