Plas-app BladdeRunner voor mensen met MS wint € 100.000,-

17 februari 2017
Nieuws

Het winnende idee van de The World vs. MS wedstrijd van Sanofi Genzyme is bekend. Een Portugees team ontwikkelde de plas-app BladdeRunner. De slimme app helpt Multiple Sclerose (MS) patiënten hun toiletbezoeken bij te houden, openbare toiletten te vinden en hun ervaringen te delen met andere gebruikers. Het winnende team won hiermee € 100.000,-.

Sanofi houdt zich bezig met onderzoek naar de ontwikkeling, productie en het op de markt brengen van zorgoplossingen voor patiënten. De afdeling Sanofi Genzyme richt zich op zeldzame ziekten, waarvan Multiple Sclerose (MS) er één is. Om het leven van hen met MS te verbeteren, riep Sanofi Genzyme de wedstrijd The World vs. MS in het leven. BladdeRunner kreeg dit jaar de meeste stemmen en sloot volgens Sanofi goed aan op de behoeftes van mensen met MS.

BladdeRunner speelt in op behoeften

Twee op de vijf mensen met MS ervaren blaasproblemen. BladdeRunner moet bij hen de zorgen over blaasproblemen wegnemen. Dit doet de app door middel van verschillende functies. Gebruikers kunnen een dagboek bijhouden, aan de hand waarvan de app mogelijke momenten voor toiletbezoek voorspelt. Ook zoekt de app naar restaurants, hotels of andere locaties met sanitaire voorzieningen. Alle toiletten in de nabije omgeving komen tevoorschijn na een druk op de ‘SOS Loo’ knop. Over lange wachtrijen hoeft iemand met MS zich geen zorgen meer te maken, dankzij de digitale Priority kaart. Een gekoppeld digitaal platform geeft gebruikers de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen.

###Bladerunner###

Dagelijks leven verbeteren

De app moet mensen met MS weer de regie over het leven teruggeven. Het laagdrempelige karakter van de app moet het gebruiksgemak vergroten en het dagelijks leven van mensen met MS verbeteren. Veelvoorkomende blaasproblemen bij mensen met MS zijn onder andere het niet kunnen ophouden van urine, urineweginfecties, darmklachten en het continue samentrekken van de blaas. 45% van de mensen met MS merkt de invloed van blaasproblemen op hun dagelijks leven. Voor 36% van hen zijn darmklachten een beperkende factor wat betreft sociale activiteiten. Het wegnemen van deze zorgen moet hun dagelijks kwaliteit van leven dan ook verhogen.

Het winnende team won een geldbedrag van € 100.000,- van Sanofi Genzyme en achttien maanden begeleiding, om zo de app op de markt te brengen.