Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Pole Position helpt MedTech startups doorgroeien

Techleap.nl is samen met enkele lokale incubators, YES!Delft, UtrechtInc, Novel-T en Braventure, Pole Position gestart. Een initiatief om deeptech-ondernemers te begeleiden van startup- naar scaleup-fase. In de eerste fase zal de focus liggen op de begeleiding van deeptech-startups in de medische sector, zogenoemde MedTech bedrijven. Pole Position legt de nadruk op het leren van elkaars ervaringen, vanuit de peer-2-peer filosofie.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De groeifase van startup naar scaleup is een uitdaging voor Nederlandse ondernemers in de depten sector. Dat heeft met name te maken met het gemis aan ervaring, het netwerk en de financiering. Dat geldt ook in het bijzonder voor MedTech startups. Ook ontbreekt het in Nederland vaak aan initiatieven op landelijk niveau die zich richten op de ondersteuning bij deze doorgroeifase.

Om deze bedrijven beter en sneller in staat te stellen door te groeien heeft Techleap.nl de handen ineen geslagen met een viertal incubators en het initiatief Pole Position gestart. Hiervoor zetten de initiatiefnemers onder meer hun grote, internationale, netwerk in.

Focus op MedTech en gezondheidszorg

Met de eerste editie van Pole Position richten de initiatiefnemers zich specifiek op MedTech. De time-to-market van nieuwe medische producten is vaak zo lang dat het voor (nieuwe) ondernemers lastig wordt om (snel) te groeien. “We zien dat Techleap.nl samen met lokale incubators een sterke combinatie vormt. Dit resulteert in een geweldig netwerk om deeptech-startups door hun ‘valley of death’ heen te helpen en Nederland internationaal op de kaart te zetten als het gaat om een snelgroeiend deeptech-ecosysteem”, vertelt Anne Strobos, Director Access to Technologies bij Techleap.nl.

De meeste programma’s richten zich in de beginfase van een startup met name op kennisoverdracht van experts. Pole Position kiest voor een andere koers. Daar ligt de nadruk veel meer op het leren van elkaars ervaringen, vanuit de peer-2-peer filosofie. Ervaren ondernemers, investeerders en zorgexperts geven input en ontsluiten een netwerk. Op die manier ontstaat een community waar bedrijven niet alleen nu, maar ook in de toekomst veel aan zullen hebben.

“Wanneer onze startups de groeifase in hun ondernemerstraject bereiken, verandert de rol van de oprichters en worden hun behoeften specifieker. Deze startups hebben toegang nodig tot het juiste niveau van specifieke en landelijke ondersteuning die wij als lokale ecosystemen alleen niet kunnen bieden”, voegt Jorg Kop, managing director van UtrechtInc, daar aan toe.

Aan de eerste ronde van Pole Position, die deze maand van start gaat, doen toen bedrijven mee. Volgend jaar (2022) wil Pole Position opschalen naar het aanhaken van alle landelijke incubators, meer partijen verbinden aan het programma, en uitbreiden naar meer focusgebieden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen