PostNL: 20 procent medicijngebruikers bestelt online medicatie

6 juni 2019
Medicatie
Onderzoek
Nieuws

Eén op de vijf dagelijkse medicijngebruikers bestelt medicatie online, zo blijkt uit recent onderzoek van Multiscope, uitgevoerd in opdracht van PostNL. Nog eens één derde verwacht dit in de toekomst te gaan doen. Eerder dit jaar kwam het CBS naar buiten met een percentage van ongeveer 10 procent. van alle Nederlanders Brancheorganisatie KNMP stelt dat met name het bestellen van zware medicijnen online zeer gevaarlijk is.

Volgens het Multiscope-onderzoek is de helft van de Nederlanders die dagelijks medicatie gebruikt nog terughoudend als het gaat om online medicatie bestellen. Redenen zijn vooral een gebrek aan vertrouwen in webshops (22%) en het gebrek aan persoonlijke informatie en advies (21,8%). Opvallend is volgens Multiscope dat meer 65-plussers medicatie thuis laten bezorgen dan jongeren. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 1.200 medicijngebruikers in Nederland.

Zware medicatie online besteld

Volgens het CBS kopen Nederlanders wel vaker medicatie online,. In 2012 ging het om een kleine 3 procent van alle Nederlanders, in 2018 was dit gestegen naar 10 procent. In februari bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat het zeer eenvoudig is om zonder controle van een arts zware medicatie zoals antibiotica online te kopen. De organisatie noemt dit een potentieel gevaarlijke ontwikkeling. Apothekerskoepel KNMP spreekt zelfs over Russisch roulette, omdat volkomen onduidelijk is of mensen wel de goed medicatie krijgen.

Minder problemen met hulpmiddelen

Het bestellen van medische hulpmiddelen, zoals krukken en incontinentiemateriaal, geniet meer vertrouwen. 18 procent van de respondenten geeft aan bedenkingen te hebben, wat met name komt door het gebrek aan persoonlijk advies. 12 procent maakt gebruik van de online bestelmogelijkheden en nog eens 13 procent maakt gebruik van de bezorgservice.

Volgens Huub Zijlstra, sectormanager Health bij PostNL, biet het online bestellen en thuis bezorgen van medicatie en medische hulpmiddelen vooral uitkomst voor mensen die slecht ter been zijn. "Maken de meeste zorgbehoevenden nu vooral gebruik van de traditionele kanalen zoals de apotheek of de zorgwinkel, in de toekomst zal deze informatievoorziening volledig digitaal verlopen."

Volgens Zijlstra is het ontwikkelen van een digitale infrastructuur in de zorg van belang bij het vereenvoudigen van online bestellen. "Als de positieve ontwikkelingen op dat gebied doorzetten, verwachten we dat de online medicatie bestellingen met 30 procent zullen groeien de komende 5 tot 10 jaar.’

Meer gebruik zelfzorg

Ook zelfzorgoplossingen worden vaker toegepast. Ruim één derde van de ondervraagden maakt gebruik van digitale zorg vanuit huis en monitort de gezondheid door middel van smart health-apps of domotica-toepassngen. 63 procent verwacht komend jaar een smart health app of domotica aan te schaffen. De belangrijkste redenen voor het gebruik van smart health apps en producten zijn volgens de respondenten het stimuleren van beweging, het verbeteren van de lichamelijke gezondheid en monitoren van lichaamsfuncties.

Het gebruik van zelftesten is ook populair onder Nederlanders: 50 procent neemt liever thuis een test af voor het vaststellen van een ziekte, virus of bacterie en stuurt dit zelf per post naar het lab.