Primeur UZ Brussel met AI tegen bloeddrukval tijdens operatie

22 augustus 2019
Operatie-1
AI
Nieuws

Via een supercomputer die verschillende parameters rond vochtstatus, hartfunctie en elasticiteit van de bloedvaten analyseert, kunnen anesthesisten met veel meer eigenschappen rekening houden om de bloedstroom in beeld te brengen en te voorspellen. Via een kleine katheter in een bloedvat zijn zij met de software verbonden.

Zo kunnen de anesthesisten de kans op een bloeddrukval tot een kwartier voor die zou optreden voorspellen en proactief ingrijpen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld de vochtbalans bijsturen, medicatie toedienen om de pompfunctie van het hart beter te regelen of om de bloedvaten beter te doen samentrekken.

Supercomputer ontwikkeld door Edwards Lifesciences

“Tijdens een operatie is het belangrijk om de bloeddruk zo constant mogelijk te houden, zowel tijdens als na de ingreep. Dit is vooral van belang voor risicopatiënten zoals oudere personen, die een zware ingreep ondergaan, en hart- en vaatpatiënten. Een te lage bloedruk tijdens een ingreep kan namelijk ook na een operatie nog een complicatie veroorzaken met mogelijk nefaste gevolgen voor vitale organen,” vertelt dr. Domien Vanhonacker, anesthesist in het UZ Brussel. “De patiënt heeft er dus alle voordeel bij om een bloeddrukval te voorkomen.”

Het UZ Brussel is het eerste ziekenhuis in de Benelux dat gebruikmaakt van deze vorm van AI. De supercomputer werd ontwikkeld door Edwards Lifesciences en werd tot nu toe enkel in klinisch onderzoek toegepast. De conclusies van de pilot zullen bepalen of deze technologie op termijn enkel bij hoog risicopatiënten of ruimer zal worden gebruikt.