Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Prinses Máxima Centrum gaat voor wereldwijde positie kinderoncologie

In mei 2018 opent het Prinses Máxima Centrum haar deuren. In dit nationaal centrum voor kinderoncologie worden hoog complexe zorg en research geconcentreerd. Voor het integraal ondersteunen van de pathologie processen heeft het Prinses Máxima Centrum gekozen voor het innovatieve Laboratorium Informatiesysteem (LIS) van Deutsche Telekom Healthcare (DTH).

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Gekozen is voor een gezamenlijke aanpak om nieuwe producten te ontwikkelen op basis van disruptieve software innovatie. Dit heeft vooral te maken met de eigen innovatieve roadmap van Prinses Máxima Centrum om wereldwijd een belangrijke positie te verwerven op het gebied van kinderoncologie. Hiervoor wordt een technische infrastructuur ontwikkeld die nauwe samenwerking tussen zorg en research mogelijk maakt. Locatie onafhankelijk, met toegang tot data vanuit verschillende vakgebieden, open en beveiligd. De uitwisseling van medische data uit diverse bronnen, zoals ziekenhuizen, onderzoeksinstituten, universiteiten vanuit alle delen van de wereld zal gefaciliteerd moeten worden. Voor de pathologiewereld, met veelal eigen laboratoria in gesloten omgevingen, met strenge eisen op het gebied van cybersecurity en privacy van patiëntgegevens, een uitdaging om data en expertise vanuit totaal verschillende vakgebieden met elkaar te verbinden.

Gezamenlijke disruptieve software innovatie

Bastiaan Tops, hoofd van het diagnostisch lab van het Prinses Máxima Centrum, ziet de samenwerking met vertrouwen tegemoet: “Onze focus is gericht op wetenschappelijk onderzoek en zorg om onze ambitie: ‘alle kinderen met kanker te genezen, met optimale kwaliteit van leven’ waar te maken. Dat betekent dat we ook graag samenwerken met strategische toeleveranciers, die zowel de competenties als gereedschappen hebben om ons in deze ambitie te ondersteunen.”

Renna Plukker, CEO van Deutsche Telekom Healthcare, licht toe: “Met ons LIS kunnen we meer dan alleen de workflow in het laboratorium efficiënt inregelen. Vooral de toekomstgerichtheid van het systeem biedt ons en daarmee onze klanten veel nieuwe kansen. Denk aan integratie met biobanken, het taggen en verrijken van data, koppelingen met digitale pathologie en de mogelijkheden om innovaties in een SAAS-omgeving te gaan ontwikkelen. Andere innovaties zoeken we op het gebied van Personalized Medicine, waarbij de dna structuur van individuele patiënten wordt ontrafeld en behandeling op maat mogelijk wordt. Maatwerk leidt tot betere diagnostiek van ziekten en leidt tot vermindering van over- of onderbehandeling. Door een innovatief Laboratorium Informatiesysteem als hart van alle verbindingen in te richten, van waaruit alle relevante data kan worden ‘getagged’, komt kennis uit onderzoek sneller beschikbaar voor behandelaar én patiënt. Disruptieve software innovatie en nieuwe business modellen waarbij de krachten van alle pioniers worden gebundeld en men over de eigen schaduw heen stapt, kan de ambitie van het Prinses Máxima Centrum, om uiteindelijk alle kinderen met kanker te genezen, een enorme boost geven. Wij leveren dan ook graag een bijdrage aan het realiseren van de ambitie van het Prinses Máxima Centrum.”

Over het Prinses Máxima Centrum

Jaarlijks krijgen circa 600 kinderen in Nederland kanker. Nog steeds overlijdt één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. Daarom namen ouders en zorgprofessionals meer dan tien jaar geleden het initiatief voor één nationaal kinderoncologisch centrum, het Prinses Máxima Centrum. In het Centrum worden hoog complexe zorg en research van de kinderoncologie geconcentreerd. Met als missie: ieder kind met kanker genezen, met optimale kwaliteit van leven. Nauwe samenwerking tussen zorg en research zal leiden tot meer genezing van kinderen met kanker. Met minder nadelige effecten op latere leeftijd. Het Prinses Máxima Centrum voert reeds research uit en verleent al zorg aan kinderen met bepaalde vormen van kanker. Al 22 onderzoeksgroepen voeren research uit en het Prinses Máxima Centrum verleende in 2016 al zorg aan ruim 200 kinderen met kanker. In mei 2018 wordt het geheel nieuwe centrum geopend, tegenover het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen