Search
Close this search box.
Search

Project Stevit ontvangt SET-subsidie

Het project Stevit krijgt 298.000 euro subsidie van de Stimuleringsregeling eHealth Thuis (SET) van het ministerie van VWS. Daardoor wordt het voor 300 patiënten in de wijk Stevenshof in Leiden mogelijk om thuis hun gezondheid te meten. Reos verzorgde de aanvraag van deze subsidie in opdracht van huisartsenpraktijk Stevenshof, het LUMC, Rijncoepel en Zorg en Zekerheid en verzorgt ook de projectleiding van Stevit.

Patiënten krijgen via de huisartsenpraktijk  The Box, die door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is ontwikkeld. Die bevat onder andere een digitale weegschaal, een bloeddrukmeter, een stappenteller en een app. De arts monitort op afstand, roept patiënten op bij grote meetafwijkingen en een deel van de bezoeken aan de huisarts wordt vervangen door een beeldverbinding. Daardoor hoeven patiënten minder vaak naar de huisartsenpraktijk.

Het project Stevit is onderdeel van het programma ‘Gezonde zorg, gezonde regio’, waarin gekeken wordt hoe kennistechnologie kan worden ingezet om de juiste zorg op de juiste plek te bieden. Doel van de Stimuleringsregeling eHealth Thuis (SET)  is om ouderen en mensen met een (risico op) chronische ziekte of beperking die thuis wonen langer zelfstandig thuis laten wonen met behulp van e-health.

Het project wordt uitgevoerd in de wijk Stevenshof omdat het goed aansluit bij het programma Stevenshof Vitaal, waarin bewoners, zorg- en welzijnsorganisaties, de gemeente Leiden, Zorg en Zekerheid en ondernemers uit de wijk zich gezamenlijk sterk maken voor een sociale en gezonde wijk waar iedereen prettig kan leven.

Eerste SET-subsidie naar Basalt

De eerste subsidieaanvraag binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) werd in mei toegekend aan revalidatiecentrum Basalt. Met de subsidie kan de organisatie naar eigen zeggen een belangrijke stap voorwaarts maken in de dagelijkse toepassing van e-health in de revalidatiebehandeling. De subsidie werd toegekend op basis van het project Fast@HOME, dat thuis revalideren voor mensen na een beroerte mogelijk maakt. 

De subsidieregeling stelt voor de komende drie jaar in totaal 90 miljoen euro beschikbaar. SET werd in 2018 aangekondigd en loopt tot en met 31 december 2021. De regeling ging in maart van start.

‘Aanvragen SET niet eenvoudig’

ActiZ zei afgelopen zomer signalen te krijgen dat het aanvragen van subsidieregelingen voor e-health in praktijk niet makkelijk is. ActiZ kreeg het signaal dat de drempel voor kleine zorgaanbieders te hoog is. 50% (van minimaal 125.000 euro) van de kosten zelf dragen is voor hen een te grote barrière. Het ministerie van VWS liet daarop weten dat kleinere partijen hiervoor het beste de samenwerking kunnen opzoeken.

Volgens ActiZ is ook niet niet duidelijk wat verstaan wordt onder robotica. Robotica valt niet per definitie buiten de regeling, zo bleek. 

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
diabetestools
Digitale diabetestools bieden te weinig klinische voordelen
Volg jij ons al?