PSV zet mobiele echografie-oplossing in voor snelle diagnose

Direct een diagnose: voetbalclub PSV gaat de mobiele echografieoplossing Philips Lumify inzetten voor onderzoek van blessures bij spelers. Het doel is dat de PSV-spelers korter in onzekerheid verkeren over een mogelijke blessure door on-the-spot diagnose. Lumify is het eerste Philips mobiele echografie-apparaat op app-basis.

Vaak is nader onderzoek noodzakelijk om de ernst van een sportblessure te bepalen. Tot nu toe duurde het bij PSV-speler gemiddeld twaalf uur voor een daadwerkelijke diagnose na een echo in het ziekenhuis.  Mentaal zwaar voor een speler en lastig voor de trainer, die niet weet wanneer hij een speler weer kan opstellen.  Bovendien kan er pas na de diagnose een behandelplan worden opgesteld en trainingen ingepland.

Direct eerste diagnose

PSV gaat nu als eerste professionele voetbalclub ter wereld de Philips Lumify inzetten voor de diagnose van blessures en acute zorg bij hun spelers. Met de mobiele echografie-oplossing voor tablets en smartphones kan direct een eerste diagnose gesteld worden door de medische staf van PSV. Medisch manager Wart van Zoest van PSV stelt: “We kunnen nu veel sneller een eerste diagnose en prognose stellen, alle betrokkenen kunnen veel vlugger handelen. En dat kunnen we overal doen. Op ons trainingscomplex, in de catacomben van een stadion of in een hotel in het buitenland.”

Eerste echografie-oplossing op app-basis

Lumify is als eerste echografie-oplossing op app-basis van Philips bedoeld om zorgprofessionals te helpen om snel onderbouwde beslissingen te nemen. Het systeem is sinds het najaar beschikbaar in Nederland en binnenkort ook in België. Met het aanbod aan Lumify-transducers kunnen artsen in uiteenlopende zorgsituaties zelf direct handelen, op elke willekeurige locatie.

De Philips Lumify-technologie is verwerkt in de handgreep van de transducer en niet gebonden aan een groter Philips-systeem. Hierdoor kan de zorgverlener de Lumify gemakkelijk meenemen en overal waar nodig toepassen.  De arts hoeft alleen de Lumify-app te downloaden vanuit de Google Play Store, de Philips-transducer met een compatibele tablet/smartphone te verbinden en de app te starten.

Carmen Silverstandt, Business Manager Echografie bij Philips Benelux, schetst hoe de echografie in toenemende mate digitaal wordt. De Philips Lumify-oplossing verbindt daarom gangbare compatibele tablets/smartphones met een mobiele applicatie, geavanceerde transducertechnologie, geïntegreerde IT en ondersteunende diensten. “Zo helpen wij zorgaanbieders de zorg aan patiënten te verbeteren en de kosten te verlagen.”  

Resultaten Philips derde kwartaal

Philips maakte op 23 oktober bekend in het derde kwartaal een omzet van 4,1 miljard euro te hebben behaald, met een groei van 4 procent op vergelijkbare basis. Het nettoresultaat uit doorlopende activiteiten stijgt naar 263 miljoen euro, mede dankzij een verbetering van de gecorrigeerde EBITA met 12 procent naar 532 miljoen euro.

Volgens CEO Frans van Houten is de omzetgroei te danken aan tweecijferige groei in degroeiregio’s, met name in China, en een groei van 8 procent van de Connected Care & Health Informatics-activiteiten. "We hebben verder de overname van Spectranetics afgerond, zijn het integratieproces uitstekend gestart, en hebben Stellarex in de Verenigde Staten op de markt gebracht nadat we toestemming hadden gekregen van de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA)." Stellarex is de vernieuwende Drug Coated Balloon (DCB) voor de behandeling van patiënten met perifeer arterieel vaatlijden (PAV).

MSCI, een toonaangevende samensteller van onderzoeksgebaseerde indices en analyses, heeft de aandelen van Philips van de industriële sector overgebracht naar de gezondheidszorgsector. Dit is volgens Van Houten opnieuw een erkenning van de omvorming van Philips tot marktleider op het gebied van gezondheidstechnologie.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?