Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Rabobank investeert in preventie van leefstijlziekten

De Rabobank investeert drie miljoen euro in digital health startup Ancora Health. Met deze investering in wat de bank omschrijft als preventieve gezondheid komt het totale startkapitaal dat Ancora ophaalt uit op negen miljoen euro. Het Groningse Ancora Health wil het geld gebruiken voor een andere focus op preventie van zorg: op gedrag en leefstijlondersteuning in plaats van op alleen klinische parameters.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het programma van de startup combineert persoonlijke coaching met een digitale ondersteuning. Deze programma’s kunnen preventief werken, maar ook mensen met een chronische aandoening helpen om zo fit en vitaal mogelijk te blijven of worden en door preventie de gevolgen van leefstijlziekten te voorkomen of te beperken, aldus een persbericht van de bank.

Meer gezonde levensjaren door preventie

Dat is in het licht van de groeiende groep mensen met chronische ziekten (lichamelijk en geestelijk) van toenemend belang, meent Martijn Starre (startup & scale-up banker healthcare Rabobank). Ook sluit het aan bij het streven van de Nederlandse overheid naar meer gezonde levensjaren voor iedere burger, waardoor ook minder zorgkosten gemaakt worden.

Daarnaast, zo voegt Michel van Schaik (directeur gezondheidszorg Rabobank) toe: “Als mensen de kennis en vaardigheden hebben om hun eigen gezondheid te onderhouden, hoeven zij minder vaak een beroep te doen op professionele zorg. Die staat nu al onder druk, maar dat zal de komende tijd alleen maar erger worden.”

Toekomstbestendig zorgsysteem

Ancora Health zet volgens Van Schaik moderne technologie in om op efficiënte wijze zoveel mogelijk mensen te bereiken. Het is een schaalbaar verdienmodel en daardoor niet afhankelijk van (tijdelijke) subsidies. “Het bedrijf past bij onze visie dat innovatie en ondernemerschap nodig zijn om ons zorgsysteem toekomstbestendig te maken. Gelukkig zien we steeds meer startups en scale-ups met die ambitie. Die willen wij actief ondersteunen met onze kennis, netwerken en financieringsoplossingen.”

Sridhar Kumaraswamy, CEO en oprichter van Ancora Health, stelt dat de investering van de Rabobank een belangrijke steun in de rug is om de missie van de startup te realiseren: vijf miljoen gezonde levensjaren toevoegen door preventie van chronische leefstijlziekten.

Duurzame samenleving

Kumaraswamy verwacht dat evidence-based blended programma’s (een combinatie van mens en technologie) aanzienlijk zullen bijdragen aan het opschalen van preventieprogramma’s op basis van duurzame gedragsverandering. “We zien dit als een noodzakelijke aanvulling op andere grote sociale- en ecologische veranderingen van onze tijd om een duurzame samenleving op te bouwen.”

Ancora Health is een Groningse startup gericht op preventieve gezondheidszorg waarbij leefstijl als medicijn functioneert. Het Rabobank Startup & Scale-up Team zet zich in om startups en scale-ups te helpen met als doel hun slagingspercentage te vergroten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen