Rabobank investeert in preventie van leefstijlziekten

De Rabobank investeert drie miljoen euro in digital health startup Ancora Health. Met deze investering in wat de bank omschrijft als preventieve gezondheid komt het totale startkapitaal dat Ancora ophaalt uit op negen miljoen euro. Het Groningse Ancora Health wil het geld gebruiken voor een andere focus op preventie van zorg: op gedrag en leefstijlondersteuning in plaats van op alleen klinische parameters.

Het programma van de startup combineert persoonlijke coaching met een digitale ondersteuning. Deze programma’s kunnen preventief werken, maar ook mensen met een chronische aandoening helpen om zo fit en vitaal mogelijk te blijven of worden en door preventie de gevolgen van leefstijlziekten te voorkomen of te beperken, aldus een persbericht van de bank.

Meer gezonde levensjaren door preventie

Dat is in het licht van de groeiende groep mensen met chronische ziekten (lichamelijk en geestelijk) van toenemend belang, meent Martijn Starre (startup & scale-up banker healthcare Rabobank). Ook sluit het aan bij het streven van de Nederlandse overheid naar meer gezonde levensjaren voor iedere burger, waardoor ook minder zorgkosten gemaakt worden.

Daarnaast, zo voegt Michel van Schaik (directeur gezondheidszorg Rabobank) toe: “Als mensen de kennis en vaardigheden hebben om hun eigen gezondheid te onderhouden, hoeven zij minder vaak een beroep te doen op professionele zorg. Die staat nu al onder druk, maar dat zal de komende tijd alleen maar erger worden.”

Toekomstbestendig zorgsysteem

Ancora Health zet volgens Van Schaik moderne technologie in om op efficiënte wijze zoveel mogelijk mensen te bereiken. Het is een schaalbaar verdienmodel en daardoor niet afhankelijk van (tijdelijke) subsidies. “Het bedrijf past bij onze visie dat innovatie en ondernemerschap nodig zijn om ons zorgsysteem toekomstbestendig te maken. Gelukkig zien we steeds meer startups en scale-ups met die ambitie. Die willen wij actief ondersteunen met onze kennis, netwerken en financieringsoplossingen.”

Sridhar Kumaraswamy, CEO en oprichter van Ancora Health, stelt dat de investering van de Rabobank een belangrijke steun in de rug is om de missie van de startup te realiseren: vijf miljoen gezonde levensjaren toevoegen door preventie van chronische leefstijlziekten.

Duurzame samenleving

Kumaraswamy verwacht dat evidence-based blended programma’s (een combinatie van mens en technologie) aanzienlijk zullen bijdragen aan het opschalen van preventieprogramma’s op basis van duurzame gedragsverandering. “We zien dit als een noodzakelijke aanvulling op andere grote sociale- en ecologische veranderingen van onze tijd om een duurzame samenleving op te bouwen.”

Ancora Health is een Groningse startup gericht op preventieve gezondheidszorg waarbij leefstijl als medicijn functioneert. Het Rabobank Startup & Scale-up Team zet zich in om startups en scale-ups te helpen met als doel hun slagingspercentage te vergroten.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
World Conference
ICT&health World conference komt naar Limburg
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: Digitale inclusie; NEN 7510 in Deventer; Bestuurswisselingen, en meer
Heupairbag
Succesvolle heupairbag straks ook thuis beschikbaar
Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis leiden een wereldprimeur met flow-gecontroleerde beademing voor ARDS-patiënten op de IC. Deze innovatie belooft minder longbelasting en potentieel minder schade.
IC-beademingspilot mikt op minder longschade  
Geneesmiddelen
Online dashboard voor doorlooptijden geneesmiddelen
Samenwerking Thuismonitoring
Thuismonitoring geeft impuls aan samenwerking en ontzorgt
ouderenzorg
Whitepaper over AI in ouderenzorg gepubliceerd
psycholoog
2,5 miljoen voor praktijkonderzoek naar hybride ggz-zorg
patiënt
Telezorg-strategie vermindert aantal no shows drastisch
3D-Model Schouder
Schouderprothese in 3D-model aangemeten
Volg jij ons al?