Search
Close this search box.
Search

Radboudumc biedt VR voor leefritmecheck, reanimatie

In het kader van Restart a Heart Day biedt het Radboudumc bezoekers vandaag eefstijlcheck en reanimatie-oefening via een VR-bril. In de ontvangsthal kunnen bezoekers zich gratis laten meten voor bloedsuiker- en cholesterol-gehalte en bloeddruk. Ook is er een verpleegkundig specialist aanwezig voor eventuele vragen van patiënten/medewerkers over de uitslag van de testen. Er is een sportinstructeur aanwezig die tips kan geven voor een gezonde leefstijl.

Deze dag wordt gehouden in combinatie met de Restart a Heart Day: een internationale dag met aandacht voor reanimatie, waarbij de nadruk ligt op de grote rol die je als burger kunt hebben in het redden van een leven. Er is de mogelijkheid om een reanimatie te oefenen met een VR-bril. Dit is eerder dit jaar in een groot onderzoek tijdens Lowlands geïntroduceerd als nieuwe leermethode.

In augustus leerden onderzoekers van het Radboudumc bezoekers van Lowlands reanimeren via een VR-bril. Op de voorbije editie van het festival leerden in totaal 383 bezoekers reanimeren. De helft deed dit via een traditionele instructeurstraining en de andere helft via een app en virtual reality-bril. 

Tijdens Restart a Heart Day kunnen bezoekers van het Radboudumc tevens kennis maken met belangrijke burgerinitiatieven in de regio Nijmegen om gezamenlijk in uw buurt de kans op een succesvolle reanimatie te vergroten. Tenslotte zijn er studenten van Taskforce QRS: zij hebben als doel de kennis en vaardigheid op het gebied van reanimatie te verspreiden onder studenten en zoeken geïnteresseerden om hier aan mee te helpen.

3D reanimatiepop in Máxima MC

Neonatologen van het Máxima MC in Veldhoven maken sinds dit jaar gebruik van een nieuwe reanimatiepop, gebaseerd op een MRI-scan van een voldragen baby. Het nieuwe ontwerp is gebaseerd op een MRI-scan van een voldragen baby. Met behulp van een 3D-printer maakte hij replica’s van de botstructuur, bestaande uit sterke, flexibele kunststoffen, en vormen van het hart, de longen, de spieren, het vet en het huidweefsel, in verschillende zachte siliconensoorten. 

De pop bevat een verscheidenheid aan sensoren om de kwaliteit van de reanimatie te meten. De kaak bevat bijvoorbeeld positiesensoren om de opening van de luchtweg te volgen, terwijl er bloeddruk- en stromingssensoren in het hart zijn geplaatst om de effectiviteit en kwaliteit van de hartmassage te bepalen. De uiteindelijke integratie van het kunstmatige vasculaire systeem in de oefenpop vereist nog steeds verdere miniaturisering van het circulatiesysteem.


Reanimatie in een Virtual Reality omgeving. Er zijn talloze scenario’s mogelijk met als doel het trainen van CPR vaardigheden in een stressvolle omgeving. Fontys biedt al sinds 2017 een minor Virtual Reality waarin reanimatietrainingen in VR worden gegeven.
maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?