Search
Close this search box.
Search

Radboudumc brengt zorginnovaties samen in nieuw lab

Radboudumc Health Innovation Labs is door het universitair ziekenhuis in het leven geroepen voor het begeleiden van zorginnovaties. Vanaf het prille, eerste, idee tot concrete, levensvatbare toepassingen die een impact kunnen maken. De begeleiding gebeurt op basis van de principes van mensgericht ontwerp en een agile aanpak. Daarbij worden innovaties kortcyclisch getoetst op haalbaarheid, wenselijkheid en levensvatbaarheid.

Het Radboudumc iLab en REshape Center zullen ook ondergebracht worden in Radboudumc Health Innovation Labs. Innovatieteams gaan vanuit het Innovation Park in het nieuwe Radboudumc Experience Center zorgprofessionals ondersteunen bij het realiseren van impactvolle zorginnovaties.

“We voegen de werkwijzen van REshape en iLab samen. REshape had meer aandacht voor de vroege fase van innovatie, discovery; en iLab meer voor de implementatiefase, delivery. De nieuwe koers is dat we discovery en delivery bundelen, de teams samenvoegen en vanuit één afdeling de hele innovatiecyclus begeleiden”, vertelt Martijn de Groot, manager Health Innovation Labs.

Zorginnovaties onder een dak

De zorginnovaties worden binnen Health Innovation Labs ondergebracht in zogenoemde ‘Innovation Greenhouses’. In zo’n Greenhouse wordt vanuit een gezamenlijke visie op een inhoudelijk thema aan meerdere zorginnovaties gewerkt. Elk Greenhouse heeft een specifieke focus, zodat elk traject de juist omgeving heeft om een idee uit te laten groeien tot een volwaardige oplossing.

Via het Radboudumc REshape Center is het universiteitsziekenhuis al meer dan tien jaar actief in de frontlinie van zorginnovaties. REshape stond onder andere het Hacking Health naar Nederland en stond aan de wieg van de Health Innovation School. Daarnaast was REshape een van de pioniers op het gebied van beeldbellen in de zorg.

Ook het huidige Radboudumc iLab wordt dus ondergebracht in de nieuwe organisatie. Het iLab beschikt over jarenlange ervaring als het gaat om het begeleiden van zorgprofessionals met de concrete uitwerking van innovatieve plannen naar toepassingen die in de praktijk bruikbaar zijn. Een voorbeeld daarvan is de implementatie van continue monitoring bij de professionalisering van Luchtbrug. Een initiatief dat opgezet is voor de online monitoring van kinderen met astma zodat zij minder vaak naar het ziekenhuis hoeven.

Het Radboudumc Health Innovation Labs wordt geleid door Martijn de Groot en Leanne van Almen. Zij vormen samen ook het management team van het nieuwe organisatie-onderdeel. “Onze nieuwe werkwijze kent twee belangrijke pijlers. Eén is mensgericht ontwerp: het betrekken van patiënten, zorgverleners en stakeholders bij het realiseren van je innovatie. De tweede pijler is dat we agile werken volgens het scrum-framework. Hierbij werken we kort-cyclisch en toetsen we steeds elke stap die we zetten bij een innovatie aan de praktijk”, aldus Leanne van Almen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?