Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
11 juni 2021
Artikel delen

Radboudumc kan beschikken over UHF MRI van het ELH

De aanschaf van een nieuwe ultrahoogveld MRI door het Erwin L. Hahn Institute for Magnetic Resonance Imaging (ELH) in Essen betekent dat het Radboudumc en de universiteit, partners in het ELH, nu ook kunnen beschikken over deze nieuwe MRI. Deze MRI is in staat om nog gedetailleerdere opname te maken, waardoor ook weer meer mogelijkheden voor onderzoeken ontstaan. Inmiddels zijn met de nieuwe MRI ook al de eerste scans bij mensen uitgevoerd.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het ELH is gevestigd in Essen, midden in het Duitse Ruhrgebied. Het instituut houdt zich bezig met onderzoek, ontwikkeling en toepassing van ultra-high field magnetic resonance imaging (UHF-MRI). Omdat de nieuw aangeschafte MRI ook beschikt over een CE-goedkeuring, kan het systeem ook ingezet worden voor klinische onderzoeken.

Scherpere MRI beelden

De nieuwe MRI is als het waren alsof het ELH een nieuw hart gekregen heeft. Een hart in de vorm van een 20 ton ultra-high-field magnetische resonantie scanner van Siemens Healthcare (MAGNETOM Terra) met een magnetische veldsterkte van 7 Tesla. Deze krachtigere versie, met een aanschafprijs van ruim 7,5 miljoen euro, is inmiddels klaar voor gebruik. De eerste onderzoeksprojecten in beeldvorming van niet alleen de hersenen, maar ook de rest van het menselijk lichaam, gaan nu van start.

Vergeleken met de MRI-systemen in het UMC en het Donders Instituut (met veldsterktes van 1,5 en 3,0 Tesla) is het 7 Tesla MRI-systeem in staat om anatomische, functionele en metabole metingen in het menselijk lichaam en de hersenen uit te voeren met een zeer hoge ruimtelijke resolutie, wat scherpere, gedetailleerdere beelden oplevert. Tom Scheenen: “Deze nieuwe MRI-scanner is sneller, krachtiger en zuiniger dan zijn voorganger. Met dit nieuwe apparaat kunnen onderzoekers en clinici in Essen ook in de toekomst baanbrekend onderzoek blijven doen.”

Het ELH is opgericht in 2005 als centrale instelling van de Universiteit van Duisburg-Essen en de Radboud Universiteit. Jarenlang hebben de onderzoekers Tom Scheenen van de afdeling Beeldvorming van het Radboudumc en David Norris van het Donders Center for Cognitive Neuroimaging in het ELH Nijmeegs georiënteerd onderzoek kunnen vormgeven.

ICT&health congres 2023
Op 30 januari 2023 trapt ICT&health het nieuwe zorgjaar af met het jaarlijks groot en invloedrijk zorgcongres over de zorgtransformatie.
Ook aanwezig zijn? Reserveer dan snel uw entreeticket

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen