Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Radboudumc wil veilig patiëntinformatie uitwisselen met Forcare-platform

Het Nijmeegse academisch ziekenhuis Radboudumc gaat een platform van Forcare invoeren om patiëntinformatie veilig uit te kunnen wisselen met andere zorgaanbieders in en buiten de regio. Dat laten de twee partijen weten.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Het Nijmeegse universiteitsziekenhuis koos er na een aanbesteding in 2015 voor om Forcare een proof of concept uit te laten voeren om te zien of het IHE XDS-platform van de vendor in staat was om op de gewenste manier uitwisseling van patiëntgegevens te beveiligen.

Nu de praktijkproeven  volgens het ziekenhuis succesvol zijn afgerond, kan de daadwerkelijke uitrol beginnen. Radboudumc heeft een serie van use cases gedefinieerd, die nu door middel van dit platform kunnen worden gerealiseerd. Thema’s zoals omgang met privacy en de rol van de patiënt staan daarbij centraal.

Het Radboudumc stelt voorop te lopen op het gebied van zorg en ICT.  Het koos naar eigen zeggen als eerste academisch ziekenhuis in Nederland voor het Amerikaanse Epic als leverancier van een nieuw ziekenhuisinformatiesysteem. Verder worden verschillende e-healthtoepassingen beschikbaar gesteld aan de patiënt en aan medewerkers, die vaak in samenwerking met leveranciers als Philips, Apple en Google ontwikkeld worden.

Volgens Arthur Govaert, CIO van het Radboudumc, bieden de huidige technologische ontwikkelingen bieden enorme kansen om de zorg aan patiënten te verbeteren, zorgverleners efficiënter te kunnen laten werken en de rol van de patiënt zelf te vergroten. Reden voor het ziekenhuis om te investeren in de digitalisering van de gezondheidszorg.

Het IHE XDS-platform past in de ambitie van het Radboudumc om zoveel mogelijk samen te werken in professionele netwerken. Govaert: “Via deze ‘digitale snelweg’ voor uitwisseling van beeld- en patiëntgegevens tussen onze collega-ziekenhuizen wordt het zorgpad voor de patiënt weer een stukje verbeterd.”

Het platform van Forcare is gebaseerd op een concept van Patient-Empowered Collaborative Care: samen met Radboudumc werken aan ‘impact’ op de gezondheidszorg, met als basis de IHE-gecertificeerde oplossingen, voegt Harm-Jan Wessels, CEO van Forcare, toe. Forcare is ontwikkelaar van een modulair softwarepakket dat  systemen in de gezondheidszorg op elkaar aansluit om zo medische informatie te ontsluiten voor zorgprofessionals, ook als de systemen zijn gebaseerd op verschillende industriestandaarden.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen