Rechtbank Midden-Nederland wijst vordering Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) af

De rechtbank Midden-Nederland heeft de vordering van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) om de invoering en verdere ontwikkeling van een systeem voor het elektronisch uitwisselen van medische gegevens te verbieden, afgewezen.

De rechtbank oordeelde dat de manier waarop het systeem is ingericht niet in strijd is met de wet bescherming persoonsgegevens. De uitspraak stelt de discussie rondom het LSP wel op scherp: Hoewel er theoretisch geen verplichting is tot aansluiting op het LSP, is er voor de huisarts, anders dan VZVZ stelt, in de praktijk geen sprake van een vrijblijvende keuze, zo stelt de rechtbank.

De rechtbank heeft de VZVZ volledig in het gelijk gesteld en de zes eisen van de VPHuisartsen afgewezen. Daaronder de onmiddellijke stopzetting van het gebruik van het LSP en andere werkzaamheden van de VZVZ, nu en in de toekomst. Dat betekent dat de VZVZ door kan met het LSP in de huidige vorm. Het is nog niet duidelijk of VPHuisartsen in hoger beroep gaat.

Bestuursvoorzitter Ben van Miltenburg reageerde:
"Dit is een belangrijke en positieve uitspraak. Wij kunnen ons nu weer volledig richten op ons werk voor zorgverleners en patiënten. De VZVZ heeft altijd betoogd dat het LSP, de zorginfrastructuur van de VZVZ, van belang is voor kwaliteit van de zorg. De patiënt staat centraal in het zorgproces. Daarom is het zo belangrijk dat diens medische gegevens in het kader van zijn behandeling 24/7 beschikbaar zijn. Het LSP zorgt er voor dat die uitwisseling veilig en efficiënt verloopt.

" Ben van Miltenburg over het vervolg: "
Wij hopen dat de uitspraak van de rechtbank een signaal is voor veel zorgverleners om het LSP nu verder te gaan gebruiken. Dan kunnen patiënten er echt op vertrouwen dat hun vitale gegevens beschikbaar zijn op het moment dat het echt nodig is. Dan is de patiënt pas de echte winnaar." Voor de VZVZ betekent de uitspraak vooral dat alle energie gestoken kan worden in de verdere ontwikkeling van het LSP en het stimuleren van het gebruik.

Bron: Rechtspraak & VZVZ

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Prostaatonderzoek MRI
Ontwikkeling AI-oplossingen voor MRI- prostaatonderzoek
ICT rukt snel op in de zorg en is bij steeds meer toepassingen nodig. Investeringen in ICT blijven volgens de ICT Benchmark Ziekenhuizen om verschillende redenen achter, waardoor de zorgtransitie lastiger verwezenlijkt kan worden.
Beperkte ICT-investeringen remmen zorgtransformatie
Radiologie Beeldbeschikbaarheid
De sneltrein naar de Rijkszorgdatastaat
RIVM
Rapportage RIVM: Data bewijst effectiviteit gecombineerde leefstijlinterventie
Sensoren Prothese
Sensoren in prothese-enkel zorgen voor evenwicht
Digitaal contact
Digitaal contact via de app groeit bij Bravis
slokdarmkanker
Slokdarmkanker beter herkennen dankzij AI  
Een medewerker van het prijswinnende Virtueel Zorgcentrum praat met een patiënt (Foto: Rijnstate).
Virtueel Zorgcentrum wint ‘de Maas implementatieprijs’
Breuk
Nieuwe app voor thuismonitoring eenvoudige letsels
Pupillometrie
Smartphone accessoire voor pupillometrie
Volg jij ons al?