Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Reinier de Graaf hoogste impact wetenschappelijk onderzoek

De impact van de onderzoeken van het Reinier de Graaf ziekenhuis is het hoogste van alle Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen. Dat laat het ziekenhuis uit Delft weten. De Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen hebben de afgelopen vijf jaar weer een sterke groei laten zien op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, zo schreef de overkoepelende vereniging eerder in december 2020. Onder STZ vallen 26 ziekenhuizen in Nederland.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

De Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) hebben de afgelopen vijf jaar weer een sterke groei laten zien op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. De impact van de STZ-ziekenhuizen met deze onderzoeken is gestegen naar ruim 50 procent boven het internationale gemiddelde. De score van Reinier de Graaf ligt hier nog eens ver boven, zo stelt het Delftse ziekenhuis.

Impact wetenschappelijk onderzoek

Als STZ-ziekenhuis doet het Reinier de Graaf wetenschappelijk onderzoek en publiceert hierover in internationale wetenschappelijke bladen. Het ziekenhuis blijkt hiermee hoger te scoren dan andere STZ-ziekenhuizen, terwijl de impact van wetenschappelijk onderzoek in alle topklinische ziekenhuizen al zeer hoog is. In de analyse is het wereldwijde gemiddelde weergegeven als 1. De Nederlandse STZ-ziekenhuizen in Nederland scoren gemiddeld 1,54. Het Reinier de Graaf komt uit op 2,17.

Dit betekent dat de impact van publicaties van het Delftse ziekenhuis 117 procent boven het internationale gemiddelde ligt. Reinier de Graaf scoort hiermee het hoogste van alle STZ-ziekenhuizen. Dit houdt in dat het vaak geciteerd wordt en dat anderen refereren aan de onderzoeken van het ziekenhuis.

Het onderzoek naar de impact van de publicaties is uitgevoerd door CWTS (Center for Science and Technology Studies). Zij gebruiken hierbij een internationale meetmethode. Net als in de voorgaande analyse uit 2015 komt ook ditmaal naar voren dat samenwerking loont. Naarmate er meer samengewerkt wordt met andere ziekenhuizen en ook met universiteiten in (met name) internationale studies, neemt de impact toe. De lijn die STZ de laatste jaren heeft ingezet om samenwerking tussen ziekenhuizen en met onderzoeksinstituten te bevorderen, wordt dan ook gecontinueerd.

Samenwerking stimuleert zorginnovatie

Meer en beter onderzoek verbetert de patiëntenzorg, aldus STZ. Door bundeling van krachten op het gebied van (toegepast) wetenschappelijk onderzoek leveren de STZ-ziekenhuizen hun meerwaarde om zo doorontwikkeling van en innovatie in de zorg en de gezondheid van de patiënten in Nederland te bevorderen.

De STZ-ziekenhuizen bedienen gezamenlijk bijna de helft van de patiënten in Nederland. Juist de hoge aantallen patiënten, de brede mix van hoog- en laagcomplexe zorg en de bevlogen onderzoekers, maken de STZ-ziekenhuizen uitermate geschikt voor (toegepast) patiëntgebonden onderzoek.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen