Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Reinier de Graaf verbetert diagnostiek met digitale PET-CT Scan

Het Reinier de Graaf ziekenhuis (Delft) zet een nieuwe digitale PET-CT scan in die sneller en nauwkeuriger werkt dan de bestaande, analoge PET-CT scan. Het gaat om een scanner van Philips, de Vereos.

Reinier de Graaf, onderdeel van de Reinier Haga Groep, is het derde ziekenhuis in Nederland dat in het bezit is van het volledig digitale scanapparaat van Philips. Doordat de beelden van de digitale scanner sneller tot stand komen, liggen patiënten korter in de PET-CT scan en kunnen ze toe met een lagere dosis radioactiviteit.

Een ander voordeel is dat de nieuwe scan gedetailleerdere en scherpere beelden maakt, waardoor tumoren kleiner dan 10 millimeter veel beter zichtbaar zijn. Dat zijn veel kleinere afwijkingen dan die met de analoge scan in beeld gebracht kunnen worden. “Hierdoor kunnen we in sommige gevallen een nauwkeurigere diagnose stellen,” vertelt Coördinator PET-CT scan/medisch nucleair werker Robbertjan Boek.

Uitstel leidt tot nieuwere PET-CT scan

Hoofd Nucleaire Geneeskunde Wim den Bleker is achteraf blij met het uitstel van de invoering van de scanner. “Eigenlijk wilden we met de verhuizing naar de nieuwbouw in 2015 al overgaan op een digitale PET-CT scan. Philips, onze leverancier van medische apparatuur, kon de scan op dat moment nog niet leveren. Nu hebben we de nieuwste, meest geavanceerde versie, de Philips Vereos.”

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen