Search
Close this search box.
Search

Reinier Haga Groep stapt over op digitaal recept

Reinier de Graaf, LangeLand Ziekenhuis, HagaZiekenhuis en 117 apotheken in de regio Haaglanden zijn overgestapt op het e-recept. Dit betekent dat artsen van ziekenhuizen uit de Reinier Haga Groep (Zuid-Holland) geen papieren recept voor de apotheek meer aan de patiënt mee hoeven te geven. De ziekenhuisgroep heeft hiertoe 6 juni een convenant getekend met apothekersvereniging EFDH. Eerder dit jaar maakten het Nijmeegse CWZ en het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) vergelijkbare stappen bekend.

Artsen van de Zuid-Hollandse ziekenhuizen hadden al wel de mogelijkheid om een elektronisch recept naar de apotheek te sturen. Een recept moet echter met een handtekening ondertekend moet worden, wat digitaal niet zou kunnen. Reden om de patiënt tóch nog een papieren recept mee te geven. In het convenant is nu vastgelegd dat de arts en de apotheker het e-recept als volwaardig recept beschouwen.

Volgende stap digitalisering

Het Delftse Reinier de Graaf stelt hiermee een volgende belangrijke stap te zetten in de digitalisering van het ziekenhuis. Directeur bedrijfsvoering Stefan Kroese geeft aan dat huisartsen en apotheken in de regio al met het e-recept werkten. “Deze stap is niet meer dan logisch. Het past in onze missie om de zorg laagdrempeliger te maken voor de patiënt door hem digitale mogelijkheden en meer regie te geven.”

Longarts Toon van der Looi, doe al heeft deelgenomen aan een e-recept proef met twee apotheken, schetst hoe hij met letterlijk één druk op de knop een recept rechtstreeks naar de apotheek kan versturen. Voor alle betrokken partijen heeft dit voordelen, geeft hij aan. “De patiënt kan het papieren recept niet meer vergeten en de apotheek kan het medicatievoorschrift alvast voorbereiden, waardoor de wachttijden korter worden. Minder papier is ook beter voor het milieu.”

Minder fouten met recept

Volgens Paul de Wolf, ziekenhuisapotheker van Haga (Den Haag), is het ook een voordeel dat de apotheker niets hoeft over te schrijven in het eigen apotheeksysteem, waardoor fouten kunnen worden voorkomen. Het e-recept is daarnaast minder fraudegevoelig.

117 apotheken in de regio Haaglanden, het overgrote deel van de apotheken, doen mee met het e-recept, aldus een nieuwsbericht. In de loop van het jaar zullen steeds minder patiënten een papieren recept meekrijgen. Het doel is om nog in 2019 minimaal 30 procent van de voorgeschreven medicatie elektronisch te versturen.

Groei gebruik digitaal recept

Het Nijmeegse CWZ maakte afgelopen februari bekend dat het digitaal poliklinisch voorgeschreven recepten vanuit het EPD gaat uitwisselen met apotheken. Nijmegen is volgens de betrokken partijen één van de eerste regio’s waar het digitaal uitwisselen van medicatierecepten tussen ziekenhuis en apotheken breed wordt uitgerold.

Het Bossche JBZ verstuurt ook sinds februari digitaal medicatievoorschriften via het Landelijk SchakelPunt (LSP) van de tweede naar de eerste lijn. In januari 2018 begon de regio Zuidoost-Brabant hier al mee, aldus het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC). Destijds gingen het Máxima Medisch Centrum en Elkerliek Ziekenhuis medicatievoorschriften digitaal verzenden.

Het MMC was het eerste ziekenhuis dat binnen digitaal stimuleringsprogramma VIPP voldeed aan module B2 (onder meer digitaal recepten versturen naar externe apotheken), gevolgd door het Amphia. Voor alle ziekenhuizen die aan VIPP meewerken, is het per 31 december 2019 ook verplicht om medicatie voorschriften digitaal aanbieden als vooraankondiging en/of als recept.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?