Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Reumapatiënten worden beter voorgelicht met video-animatie

Het Amsterdamse Reade heeft de eerste zes animatievideo’s uitgebracht die de keuze in vorm van voorlichting aan reumapatiënten verbreed. Animatievideo’s zijn volgens de instelling bewezen effectief binnen patiëntenvoorlichting, vooral vanwege de bewegende beelden in combinatie met eenvoudig gesproken en geschreven tekst. Op termijn wordt alle voorlichting met animaties ondersteund.

Reade is een centrum voor revalidatiegeneeskunde en reumatologie in Amsterdam en omstreken. De circa 740 werknemers behandelden vorig jaar ruim 13.000 cliënten.  “Patiëntenvoorlichting is essentieel voor goede arts-patiëntcommunicatie,” stelt Edith van der Meer, manager bedrijfsvoering reumatologie. “De reumatoloog heeft in een consult maar kort de tijd om de vele vragen van een patiënt te beantwoorden. Iemand die beter is voorgelicht stelt zich actiever op. De patiënt is op deze wijze meer betrokken bij zijn behandeling, waardoor inzicht en therapietrouw zullen toenemen. Dit alles resulteert in een hogere patiënttevredenheid.”

De animatievideo’s richten zich op onder meer het gebruik van medicijnen bij reumatoïde Artritis, gewrichtsreuma, gewrichtsontsteking en reumarevalidatie. Reade heeft de intentie om op termijn al haar voorlichtingsmateriaal aan te vullen door animatie- of beeldvideo’s. De eerste video’s over reumatoïde Artritis zijn hier te vinden.

Animaties, video vaker ingezet

Video’s en animaties worden steeds vaker ingezet als aanvulling op tekstuele informatie en uitleg, bijvoorbeeld over behandelingen.  Dergelijke initiatieven moeten ook laaggeletterden beter in staat stellen om informatie tot zich te nemen. Ruim 30 procent van de voorgeschreven geneesmiddelen worden niet goed gebruikt, mede omdat 30 procent van de Nederlanders beperkt gezondheidsvaardig is en 2,5 miljoen mensen laaggeletterd zijn. Goede en laagdrempelige geneesmiddelinformatie is de basis voor goed geneesmiddelgebruik.

Zo kwamen Health Base en Stichting Kijksluiter in januari 2018 met een website waarin geneesmiddeleninformatie in geschreven (GIP) en visuele (Kijksluiter) vorm naast elkaar kunnen worden aangeboden aan patiënten. De website Thuisarts.nl gebruikt video’s om patiënten visuele toelichting te geven.

Veelzijdiger informeren

Verder biedt Inforium een voor de zorgsector ontwikkeld systeem dat informatie op maat aanbiedt, samengesteld door de zorgverlener die het gebruikt. Naast tekstuele informatie is er bij een groot aantal diagnoses en behandelingen beeld- of geluidsmateriaal beschikbaar. Begin dit jaar ging het de Saxenburgh Groep (onder meer Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg) over op het platform om patiënten digitaal veelzijdiger te informeren.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen