Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Rijndam Revalidatie begint pilot met videocoaching kinderen

Videobellen wordt in toenemende mate ingezet om zorg-op-afstand of telezorg te bieden. Dat kan bijvoorbeeld een consult zijn met een huisarts of zelfs een specialist, of het kan een reguliere check-up zijn van een zorgverlener bij een chronisch patiënt. Revalidatie-zorgverlener Rijndam Revalidatie gaat het middel nu inzetten om kinderen thuis bij hun revalidatie te begeleiden, allereerst in een pilot op één locatie.

Ergotherapeuten van Rijndam Kinderrevalidatie (Zuidwest-Nederland) kunnen voortaan zogeheten Activiteiten Dagelijks Leven (ADL) via een beveiligde beeld- en geluidsverbinding observeren en coachen, oftewel via videobellen. Ze kijken dan op afstand mee hoe kinderen en ouders activiteiten in het dagelijkse leven uitvoeren, zoals aan- en uitkleden of tandenpoetsen. Deze handelingen kunnen voor kinderen met een beperking als lastig worden ervaren. De zorginstelling stelt als eerste organisatie in Nederland op deze manier met videobellen aan de slag te gaan.

Oefenen in thuisomgeving

Voorafgaand aan het videoconsult bespreekt de ergotherapeut met het kind en de ouder welke activiteit ze graag thuis willen oefenen. Op het afgesproken tijdstip kijkt de ergotherapeut via een beveiligd systeem thuis mee hoe de activiteit gaat. Het voordeel hiervan is volgens Rijndam dat het kind wordt geobserveerd op het tijdstip en in de omgeving waarin het normaal gesproken ook de activiteit uitvoert.

De ergotherapeut geeft via de videoverbinding direct tips hoe het makkelijker gaat, zowel aan kind als ouder. Na een aantal weken oefenen, zowel thuis als bij Rijndam, wordt nogmaals een videoconsult ingepland om te kijken of kind, ouders en behandelaren meer tevreden zijn over hoe de activiteit wordt uitgevoerd.

Positieve ervaringen met videocoaching

De eerste ervaringen zijn erg positief, zo merkt ook Femke Rutten, ergotherapeut Kinderrevalidatie. “Het is erg zinvol om in de thuissituatie naar de ADL-taak te kijken, omdat we goed zien hoe ouders de activiteit thuis aanpakken. Hierdoor kun je persoonlijk advies geven en meedenken.”

Ook de ouders tonen zich volgens Rijndam enthousiast. Een van hen geeft aan: “Het is echt een meerwaarde dat de ergotherapeut bij ons thuis meekijkt hoe we onze zoon zijn pyjama aantrekken op het moment dat hij daadwerkelijk gaat slapen. Ook voor onze zoon is dit erg duidelijk”.

Beginnen met pilot

Rijndam stelt continu de mogelijkheden te bekijken om innovatieve ontwikkelingen in te zetten voor verbetering van in haar behandelingen. De inzet van videobellen is hiervan een voorbeeld. Op dit moment loopt er een proef bij Rijndam Kinderrevalidatie locatie De Sitterstraat. Bij positieve ervaringen wordt bekeken hoe videobellen definitief kan worden ingezet binnen Rijndam.

Meer weten over zinnige zorginnovaties én de implementatie? Honderden zorgprofessionals krijgen tijdens de ICT&health World Conference op 22 juni inzichten, antwoorden, handvatten en de beste voorbeelden.  Wilt u ook aanwezig zijn? Reserveer dan hier uw (voor de zorg gratis) toegangsticket! Want ook dit keer geldt, op is echt op.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen