Rijnstate monitort ontslagen coronapatiënten op afstand

Het Rijnstate ziekenshuis gaat in samenwerking met DrieGasthuizenGroep en Onze Huisartsen in de regio Arnhem starten met het op afstand monitoren van corona-patiënten. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de metingen die door draagbare sensoren (zogenoemde slimme pleisters) van Philips uitgevoerd worden. Die data wordt gecombineerd met een speciaal voor COVID-19 aangepaste, geautomatiseerde, vragenlijst.

Doel is om op deze manier de (na)zorg voor coronapatiënten te verbeteren en de patiëntenstromen beter te managen. Het systeem moet ook bijdragen aan het inperken van de verspreiding van het coronavirus en het weer opstarten van de niet-coronazorg.

De oplossing bestaat uit een systeem waarbinnen hard- en software met elkaar geïntegreerd zijn. Daardoor is het Rijnstate in staat beter samen te werken met de zorgorganisaties DrieGasthuizenGroep en Onze Huisartsen. Begin mei wordt gestart met het monitoren van corona-patiënten die na hun ontslag uit het ziekenhuis middels deze methode gemonitord zullen worden.

Slimme pleisters voor coronapatiënten

De metingen van de draagbare sensoren, die ook wel slimme pleisters genoemd worden, in combinatie met de COVID-19 vragenlijst moeten helpen bij de beoordeling of coronapatiënten (extra) zorg nodig hebben. Het betreft dan patiënten die niet (meer) in het ziekenhuis vertoeven, maar thuis of bijvoorbeeld in de VVT-instelling Drie GasthuizenGroep.

De oplossing met de draagbare sensoren en vragenlijst die Rijstate gaat inzetten geeft de behandelend specialist binnen Rijnstate of de huisarts een completer beeld van de gezondheidssituatie van de patiënt. De sensoren van de slimme pleister meten de hartslag en ademhalingsfrequentie.

De meetresultaten en de resultaten van de geautomatiseerde vragenlijst worden vervolgens in een dashboard weergegeven. Zo krijgen de zorgverleners in het Rijnstate een compleet en actueel overzicht van de gezondheidssituatie van de patiënt en kunnen ze indien nodig actie ondernemen.

‘Stap richting de toekomst’

“Rijnstate ziet de mogelijkheid om samen met Onze Huisartsen en DrieGasthuizenGroep corona-patiënten op gecoördineerde wijze te volgen en een stap richting de toekomst te zetten. Het streven is een integrale aanpak voor het volledige zorgpad met screening, vroegdiagnostiek, monitoring in en buiten het ziekenhuis en zelfmanagement-oplossingen. We breiden hiermee onze bestaande strategische samenwerking met Philips uit om de kliniek van de toekomst te realiseren. Deze aanpak kan in ons gehele zorgproces ingepast worden en gaat ons nu helpen bij de zorg voor corona-patiënten en het herstarten van zorg”, aldus Wim van Harten, voorzitter van de Raad van Bestuur van Rijnstate.

“We gaan de komende tijd samen met Rijnstate en haar zorgpartners werken om de visie van het virtueel zorgcentrum te realiseren. We bouwen voort op onze succesvolle en bestaande strategische samenwerking om zowel het ziekenhuis als de regio klaar te maken voor de toekomst”, zegt Henk Valk, CEO Philips Benelux.

Het inzetten van slimme pleisters en sensoren voor het op afstand monitoren van patiënten is binnen het Rijnstate niet nieuw. Samen met Philips werd deze technologie eerder ook al getest.

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Kort zorgnieuws
Kort zorgnieuws: ZIC bij VieCuri; Digitale hulp; Medische rekenvaardigheid-app, en meer
wondzorg
Innovatieprijs voor gepatenteerde offline gegevensuitwisseling
Duuzame zorg - Diederik Gommers
Passende, duurzame zorg komt er niet vanzelf
Microbioomonderzoek
UMCG opent nieuwe faciliteit voor microbioomonderzoek
beroerte
Testen op je digitale tweeling voor beste behandeling beroerte
wereldwijd
John Halamka, Mayo Clinic Platform: ‘Onze innovaties zijn wereldwijd inzetbaar'
Gegevensuitwisseling
Mandaat EHDS: Nederland verzilvert 4 hoofdposities
Rathenau
Risico’s AI vragen om terughoudendheid in gebruik
Ketenmonitoring hackathon
Proefproject aanvullende ketenmonitoring en -logging afgerond
toestemmingsplatform
Eerste apotheek aangesloten op online toestemmingsplatform Mitz
Volg jij ons al?