Search
Close this search box.
Search

RIVM: eerder samenwerken vergroot succeskans zorginnovaties

Innovaties in de zorg kunnen beter aansluiten bij de medische en maatschappelijke behoeften als professionals in de gezondheidszorg, patiënten, zorgverzekeraars, industrie en de overheid eerder samen optrekken bij de ontwikkeling van medische technologie. Dit blijkt uit een ‘horizonscan’ van medische technologieën, die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu (RIVM) uitvoerde in opdracht van het ministerie van VWS.

Medische technologie en andere zorginnovaties ontwikkelen zich snel, zo stelt het RIVM. Nieuwe, veelbelovende technologieën kunnen kansen bieden voor een betere kwaliteit en efficiëntere organisatie van zorg. Innovaties sluiten echter niet altijd volledig aan bij medische en maatschappelijke behoeften of worden nog niet optimaal benut. De betrokken stakeholders vinden het belangrijk dat dit verbetert en zien vroegtijdig samen optrekken als noodzaak.

Technologie met impact op samenleving

In deze ‘horizonscan’ beschrijft het RIVM de technologieën die een grote impact op de samenleving kunnen hebben. Voorbeelden zijn robots om de ouderenzorg te ondersteunen, het 3D-printen van implantaten of modellen van organen waarmee operaties kunnen worden voorbereid. Daarnaast bieden e-health toepassingen grote mogelijkheden.

Naar verwachting kunnen deze technologieën de organisatie van de zorg en de kosten van de zorg beïnvloeden, zowel positief als negatief. De precieze impact van deze technologieën is volgens het RIVM moeilijk te voorspellen. Het instituut voorspelde afgelopen juni in zijn Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) 2018 dat de zorgkosten kunnen stijgen tot 174 miljard euro in 2040 bij ongewijzigd beleid. Twee derde van de kostenstijging wordt veroorzaakt door nieuwe medicatie en behandelingen en de inzet van nieuwe technologie.

Zorginnovaties zoals personalised medicine

Ook andere technologieën hebben mogelijk grote impact, stelt het RIVM. Zo wordt personalised medicine (zorg op maat) gezien als een zorginnovatie die mede mogelijk wordt gemaakt door veelbelovende medische technologieën. Het instituut heeft in 2017 onderzocht in hoeverre VWS kan helpen om kennis over gepersonaliseerde medicatie en behandelingen naar de praktijk te vertalen.

Daarnaast zijn er niet-medische technologieën die grote impact kunnen hebben op de gezondheidszorg. Een voorbeeld hiervan is het fenomeen ‘big data’: deze technologie maakt het mogelijk om bestanden met verschillende soorten gegevens aan elkaar te koppelen, waardoor bijvoorbeeld nieuwe vormen van diagnostiek kunnen worden ontwikkeld. Big data is nauw verbonden met concepten zoals data analytics en kunstmatige intelligentie/machine learning.

Eerste belangrijke stap

Het samenbrengen van stakeholders is de eerste, belangrijke stap om de technologische mogelijkheden en de medische en maatschappelijke behoeften beter op elkaar te laten aansluiten. Dit kan richting geven aan de ontwikkelaars van technologie. Ook kan het organisaties in de gezondheidszorg helpen om veelbelovende medische technologie optimaal te benutten.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019
Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en 
meld u snel aan want op is op!

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?